Menu 

Učenje dece da kuvaju je isto kao da ih učite da voze automobil samo mnogo teže, jer nema imaginarne kočnice koju možete stisnuti.

Većina roditelja uživa hraneći svoju decu, gledajući ih kako uživaju u plodovima našeg truda. Ali, kako naša deca odrastaju treba ih učiti odgovornosti i samostalnosti. Mi treba da im obezbedimo znanje kojim će sami sebe moći nahraniti.

Naučite ih kuvati.

Da vam ovo iskustvo ne bi prošlo u nervozi, strci i suzama, evo nekoliko saveta kako da počnete.

Vesela atmosfera

Kuhinja je mesto koje vrvi potencijalnim opasnostima za decu, vrela ringla, oštri noževi… Imajte na pameti da vas deca „čitaju“ kao otvorenu knjigu, ako ste nervozni i oni će biti nervozni, pa bi prvo iskustvo kuvanja moglo neslavno završiti. Opustite se, pretvorite to u zabavu, imajte na umu da ste vi tu i da sve držite pod kontrolom.

Dogovor

Deca će pre pristati da nauče kuvati samo ako u pitanju bude nešto slatko i nezdravo kao što su kolači. Za prvi put im popustite uz dogovor da sledeći put radite nešto po vašem izboru.

Terminologija

Deca su kao prazan list papira i reči poput sotirati, blanširati i deglazirati su im potpuno nebitne dok se ne definišu na pravi način. Možete im pojednostaviti, ali možete ih učiti i pravim izrazima, njihove glavice će sve upiti bez problema.

Zagrebite ispod površine

Vreme provedeno sa detetom u kuhinji možete iskoristiti za priču o zdravoj hrani, porodičnoj istoriji, politici, čemu god, u zavisnosti od starosti deteta. Trudite se da izbegavate teško moralisanje o zdravoj hrani, ali potrudite se da dete shvati da postoje opcije.

Cilj

Vaš konačni cilj nije da od deteta napravite vrhunskog chefa već da vašem detetu pomognete da izgradi samopouzdanje i potaknete njegovu samostalnost. Ako na kraju “lekcije” dete bude sretno i uzbuđeno zbog vremena provedenog u kuhinji: To je to!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar