Menu 

Mnoga istraživanja su pokazala da određenim promenama u ishrani možemo uticati na povećanje plodnosti, smanjiti rizik od pobačaja i obezbediti zdravu trudnoću.

Postoji hrana, koje je puna antioksidanata, koji štite jajnike i spermu od slobodnih radikala, ali ima i one hrane koja može biti vrlo štetna kada su plodnost i začeće u pitanju.

Važno je da jedete zdravo, naravno, ali da biste malo “pogurali stvari” i stvorili što bolje preduslove za zdravo začeće, važno je da odabarete i pravu zdravu hranu.

Harvardsko istraživanje je pokazalo da se neplodnost smanjuje za 80 odsto ako se žena prebaci na “plodnu dijetu”, odnosno na određen režim ishrane, ali i promeni neke nezdrave životne navike.

Način ishrane – dijeta za povećanje plodnosti

Ako budete kreirali dijetu baziranu na namirnicama za povećanje plodnosti, koje ćemo navesti u tekstu, možete značajno povećati šanse za začeće.

Obezbedićete pojačan unos antioksidanata, koji štite reproduktivne organe, uspostaviti hormonski balans, uneti dovoljno neophodnih nutrijenata, smanjiti rizik od pobačaja, ojačati organizam pred trudnoću, steći nove doze energije i vitalnosti.

Na prvom mestu se savetuje povećan unos organskog voća i povrća i savetuje strogo izbegavanje svih GMO namirnica.

Kada govorimo o mlečnim proizvodima najbolje je da kupujete lokalno. Pronađite seoska domaćinstva, gde ljudi uzgajaju krave ili, recimo, koze, koje imaju ispašu na čistim poljima i gde se mlečni proizvodi pripremaju na potpuno prirodan način. Ili, možete kupovati proizvode u organskim prodavnicama. Mlečne proizvode, koji nisu organski trebalo bi izbegavati. Možete probati i sa mlečnim alternativama – mlekom od svežih badema ili semenki konoplje.

U drugom redu – riba je vrlo važna u vašem novom režimu ishrane, zbog omega 3 masnih kiselina. One potpomažu normalan rad hormona, ublažavaju upale i regulišu menstrualni ciklus. Izbegavajte tunjevinu i, recimo, sabljaku, a bazirajte se na ribe hladnih voda poput bakalara i lososa (najbolje divlji). Izbegavajte kupovinu ribe iz ribnjaka ili u ribarnicama.

Kada je u pitanju meso uopšte birajte isključivo organsko, a ako koristite brašno neka to bude brašno od celovitog zrna ili kukuruzno. Takođe, konzumirajte i više sirovih žitarica.

Izbegavajte soju i proizvode od soje, jer negativno utiču na hormonski balans. Izbegavajte šećer i slatke sokove pune šećera. Ako već želite da popijete sok najbolje je da ga napravite u sokovniku, sirovog bez šećera ili kombinujte smoothie napitke. I, ne zaboravite mnogo čiste vode i lagane vežbe, bar dva puta sedmično.

Odabir hrane

Jaja – bogata vitaminima D i B12 i proteinima. Birajte organska jaja ili kupujte domaća.

Orašasti plodovi i semenke obezbeđuju omega 3, vitamin E, proteine i cink. Jedite ih sirove i to posebno: orahe, semenke lana, semenke konoplje, chia semenke, semenke bundeve, susam, semenke suncokreta, bademe, …

Meso – birajte organsko meso ili meso životinja čija je osnova ishrane trava, tačnije koje su uzgojene u seoskim domaćinstvima i izvođene na ispašu redovno. Takve životnje i mesne proizvode možete naći u mnogim našim domaćinstvima.

Od povrća birajte: spanać, kelj, blitvu i zdrave klice. Po boji povrća možete približno odrediti i količinu vitamina. Crveno i zeleno povrće je bogato vitaminom C, narandžasto vitaminom A, a belo obično ima više sumpora. Trudite se da u toku dana jedete što više različitog povrća da biste uneli što više različitih vitamina. Od voća u prvom redu se bazirajte na: suve šljive, grožđice, šipak, jagode i borovnice. Jedete sveže, netretirano i sirovo.

Od mesnih proizvoda preporučuje se da napravite domaću paštetu od džigerice, recimo pileće (pod uslovom da je piletina domaća, organska). Jetrice su bogate folnom kiselinom, vitaminima, cinkom, gvožđem, …

Izbegavajte: šećer, gazirane sokove, pasterizovane sokove, kofein, GMO hranu, soju i, uopšte, nezdravu i brzu hranu.

Konkretni recepti i preporuke

Donosimo nekoliko primera kako da organizujete obroke. Na dnevnoj bazi: 1 obrok spanaća, blitve ili mladog kelja, čaša soka od svežeg povrća (ili jedan obrok, salata od različitog povrća), jedan obrok bogat esencijalnim masnim kiselinama, 1 do 2 jaja dnevno, malo orašastih plodova za grickanje, 1 do 2 čaše seckanog svežeg voća, clovite žitarice i mnogo vode.

Sedmično obavezno jedite: dva puta klice (sočivo), 3 puta organsko meso i jednom sedmično jetricu ili kavijar.

Dnevni meni (primer): čim se probudite popijte što više vode možete, doručkujte jaja i zobenu kašu sa orašastim plodovima, popijte pre ručka smoothie (banana, proteinski prah, maca prah (možete ga naći u bio šopovima, ovo je superhrana za plodnost, ali možete ga zameniti polenskim prahom ili propolisom) i mleko. Za ručak servirajte povrće i organsku piletinu sa rižom i susamom, a pre večere popijte smoothie (celer, spanać, jabuka, đumbir i krastavac).

Za večeru ispecite govedinu i poslužite sa klicama i brokolijem, a za desert izaberite neku zdraviju opciju sa što manje šećera. Pročitajte i koji su to još .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar