Menu 

Nedavna istraživanja su pokazala da izloženost trudnica pesticidima uveliko može da utiče na koeficijent inteligencije kod beba. Saznajte sve detalje.

Pesticidi kojima trudnice nikako ne bi trebalo biti izložene zovu se organofosfati, a najčešće se mogu naći na bobičastom voću, zelenim mahunarkama i mnogim drugim vrstama voća i povrća. Pored voća i povrća sa pesticidima se možemo susreti i u sopstvenom domu i baštama.

Kako deluju?

dreamstime_s_17642452

Organofosfati ubijaju štetočine tako što im napadaju centralni nervni sistem što izloženost trudnice pesticidima povezuje sa faktorom koji može uzrokovati razvojne i probleme sa pažnjom kod dece.

Dečiji IQ takođe može biti direktno povezan sa količinom izloženosti pesticidima, a istraživanja su pokazala da IQ deteta opada srazmerno visini izloženosti pesticidima.

Stručnjaci su ostkrili da su majke koje su za vreme trudnoće imale najviši nivo pesticida u krvi rađale decu čiji je koeficijent inteligencije bio u proseku za 7 poena niži od dece čije su majke imale niži nivo pesticida u krvi.

Istraživanja upozoravaju da pesticidi imaju veći štetni uticaj na razvoj fetusa nego na decu. Pesticidi se putem posteljice i pupčane vrpce prenose na fetus.

Nažalost, nauka još uvek nije dokazala kako to tačno pesticidi utiču na razvoj mozga fetuza iako je veza jasna.

dreamstime_s_33445808

Pozitivna vest je da je izloženost pesticidima danas mnogo manja nego što je to bila pre deset godina pošto se ređe nalaze u zatvorenim prostorima i najvećim delom se njima  izlažemo putem voća i povrća.

Pošto se trudnicama preporučuje što zdravija ishrana i što više voća i povrća najbolji način da smanjite izloženost pesticidima jeste da kupujete organski proizvedenu hranu  i da što manja jedete koru voća i povrća.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar