Menu 

Do sad je važilo pravilo da se epiduralna anestezija trudnicama daje u poodmaklom stadijumu samog poroda, ali najnovija istraživanja pobijaju tu tezu i tvrde da se epiduralna može primiti i ranije bez ikakvih posledica.

Dosad se verovalo da epiduralna u ranijoj fazi poroda povećava rizik od carskog reza i sam porod čini dužim i težim. Nova istraživanja pobijaju ovaj mit i tvrde da se epidularna bez problema može dati i na početku poroda da se ženama ublaže bolovi od starta.

Sve mi živimo u uverenju da epiduralna ukoliko se da previše rano može uticati na duže trajanje samog poroda. Verovatno ste čule i da je u tom slučaju veća šansa da se porod završi carskim rezom, a plaše nas i time da je tokom poroda veća verovatnoća upotrebe vakuuma ili forcepsa. Obično se čeka da žena bude otvorena 4-5 centimetara da bi dobila epiduralnu, a do tada relano može trpiti dugotrajne i jake bolove.

eepiduralna2

Najnovija istraživanja koja su sprovedena u Singapuru kažu da žene imaju više izbora kad je u pitanju upotreba epiduralne, a do tog zaključka su došli nakon 9 proučenih studija vezanih za epiduralnu i porođaja 15,700 žena. Zaključak je sledeći – vreme davanja epiduralne anestezije nema nikavu ulogu. Drugim rečima nikad nije previše rano da je zatražite.

Ovo istraživanje podržao je i Američki univerzitet za ginekologe i tamo tvrde da bi žene trebalo da imaju pravo zatražiti epiduralnu kad god to zažele. Razgovarajte sa vašim lekarom i neka vam objasni sve opcije koje imate. Ne ustručavajte se pitati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar