Menu 

Prvi porođaj je divno, ali ponekad i zamorno iskustvo za majke, a prvi meseci brige o bebi mogu biti još zamorniji. Evo nekoliko ekstra trikova koji vam mogu pomoći.

Kada dođete iz bolnice trebalo bi da imate nekoga kraj sebe (majku ili babicu) koje će vam se naći na usluzi barem prvih 15 dana. Kao i mnogi mladi roditelji sigurno ste čuli da vas čekaju besane noći i veliki poremećaj života na koji ste navikli. Naravno, to je normalno. U “napadima savetodavaca” mladi roditelji mogu biti zbunjeniji nego što su bili i na početku, pa i prestrašeniji. Ali, nemate razloga. Slušajte svoje instinkte i samo par osoba kojima verujete.

Naravno, te osobe neće uvek biti tu i zato ovi saveti mogu biti vrlo korisni i za vas i za supruga, pa, naravno, i za bebicu.

majka i bebaBrzi trikovi za smirenje

Bebe plaču – ništa čudno. Gladne su, treba ih presvući, hladno im je, vruće im je, imaju grčeve ili jednostavno osećaju vašu uznemirenost. Bela buka je jedan od najboljih trikova da umirite bebu (video sa zvukovima bele buke i više informacija možete pronaći u tekstu – Bela buka za smirenje, protiv stresa i za bolji san). Ovde nije reč o klasičnim uspavankama, koje često ne pale, već o nizu zvukva, koji bebu (ali i odrasle) umiruju.

Lavanda deluje zaista umirujuće. Držite posudice sa suvim ili svežim cvetovima lavande u bebinoj sobi (ali naravno ne pretrujte). Malo eteričnog ulja lavande takođe može pomoći. Možete, recimo, ovo ulje natrljati na svoj vrat i prsa, bebu umotati u peškirić i dekicu i nasloniti je na sebe i nežno ljuljuškati. Pazite samo da beba nije direktno naslonjena na mesto namazano uljem, jer postoji mogućnost da dođe do iritacije.

Brzu pomoć možete potražiti u u kupatilu. Začepite kadu i pustite vruću vodu, stavite par kapi ulja lavande i uključite ventilator. Uđite u kupatilo sa bebom, zvukovi, para i mirisi će umiriti i vas i bebu.

Lekovi

Mnoge majke imaju naravno i muku sa davanjem lekova dečici, koja u to vreme baš odluče da se vrte i prevrću više nego ikada. Ako treba, recimo, da stavite bebi kapi u oči, stavite je prvo da leži na leđima, pa joj na stomačić stavite igračku. Beba će podići pogled prema igrački, a vi možete iskoriti momenat i staviti kapi. U ovim slučajevima stvar je u diverziji. Razmislite kako još možete odvući bebi pažnju.

tata i beba

Spavanje

Da bi izbegle noćno buđenje i presvlačenje neke majke bebama stave pelene veće za jedan broj da mogu upiti više tečnosti. Druge smatraju da nije dobro da beba bude tako dugo sa teškim i vlažnim pelenama – odluka je na vama.

Ako već menjate pelene tokom noći neka vam sve bude tu na dohvat ruke – pelene, maramice, kremice. Dete navikavajte i na malu dozu buke i tihog razgovora, kao i na kupanje i odlazak na spavanje u isto vreme – već sa 3 meseca deca bi mogla imati neku rutinu.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
  1. Anita Boskovic
  2. Tanja Markovic

    Lekari hahahhaha …nemaju oni pojma !!!

  3. Smiljana Milanovic

    Da, svako prica iz svog iskustva,a lekari kazu ono sto pise u knjigama, zato je tesko odluciti….zato je instikt tu!

  4. Smiljka Mandić

    Slušajte savete lekara i nekih iskusnih baka ali ne dozvolite da vam neko poljulja instikte ! Majka najbolje poznaje svoje dete više volim one mame koje se uplaše pa dodju kod lekara da pitaju pa makar nebilo ništa nego one nemarne koje uvek stižu kasno !

Napišite komentar