Menu 

Tokom trudnoće vam je koža crvena, iziritirana, bolna i svrbi? Verovatno je pitanju ekecem,  a mi vam donosimo nekoliko saveta šta možete uraditi po tom pitanju.

Ekcem ili dermatitis je veoma često, hronično kožno obolenje koje se može javiti čak i u trudnoći. U umerenim slučajevima koža je obično suva, topla na dodir i svrbi, a u nešto težim slučajevima koža može čak i da krvari

Šta uzrokuje ekcem tokom trudnoće?

3235768910_20603ec9b7_z

Najčešći oblik ovog kožnog obolenja je svakako atopijski dermatitis, uglavnom je nasledan i u većini slučajeva ga uzrokuje izloženost alergenima u okruženju koji su za druge potpuno bezopasni.  Ako je neko u vašoj porodici imao ekcem, ako patite od astme ili ste alergični na određene namirnice šanse da dobijete dermatitis su puno veće. Ostale vrste ekcema su kontaktni dermatitis koga izazivaju iritanti poput hemikalija, deterdženata, kvasca i metala.

U slučaju trudnoće, ekcem se usled pojačanog lučenja hormona može pogoršati ili poboljšati, a niko nije tačno siguran zašto se kod nekih žena tokom trudnoće simptomi u potpunosti smire, a zašto kod nekih podivljaju. Joše jedno u nizu pitanja na koje nauka nema adekvatan odgovor.

Šta možete uraditi

Razgovarajte sa lekarom. Određene kreme na bazi steroida su sigurne za upotrebu u trudnoći, ali bi trebalo da se koriste u veoma malim količinama i zato bi bilo najbolje da vam vaš lekar odredi tačnu dozu. Antihistaminici mogu vam pomoći kod svraba, ali se ne preporučuje da ih uzimate na svoju ruku, takođe.

Klonite se poznatih okidača. Ograničite kontak sa stvarima za koje znate da će izzavati rekaciju uključujući vunu, životinjsku dlaku, nakit, sokove od voća i određene biljke. Isto tako iz upotrebe izbacite proizvode za negu kože koji sadrže alkohol.

Izbegavajte kozmetiku sa jakim mirisom. Ovakvi proizvodi mogu dovesti do jakih iritacija već osetljive kože i zato birajte neutralne i blage proizvode bar za vreme trudnoće.

Izbegavajte dugotrajne kupke. Ovo se odnosi i na kadu , ali i na bazene, čak se preporučuje da ne preterujete sa pranjem ruku jer voda dodatno isušuje kožu.

Hidratacija na prvom mestu. Kreme za hidrataciju koristite i pre nego što se pojave iritacije jer su one sjajna preventiva i smanjuju šanse da dođe do isušenosti  i pucanja.

Nemojte se previše utopljavati. Pokušajte da vam nikad ne bude previše toplo i da se ne znojite jer su vrućina i znoj jedan od glavnih okidača ekcema. To je veoma teško ako ste trudni leti, ali tokom ovih hladnijih dana samo pazite da ne preterujete sa grejanjem, dovoljno je da vam bude ugodno.

Pametno perite garderobu. Birajte deterdžente koji su pH neutralni, koji ne sadrže nikakve mirise, a veš dva puta ispirajte da biste izbjegli moguće iritacije. Važno je i da svaki novi komad garderobe operete pre nego ga prvi put obučete i skinete sve etikete koje bi vas mogle nervirati i grebuckati.

2886111958_ccf710608b_z

Koristite hladne komprese, ne nokte. Svrab ponekad može biti zaista neizdrživ, ali ćete stanje pogoršati ako se budete češali noktima. Umesto toga koristite hladne komprese koje će sigurno ublažiti svrab. Češanje nije dobro zato što na taj način dodatno oštećujete kožu i činite je podložnijom za bakterije i infekcije.

Svedite stres na minimum. Stres je jedan od glavnih okidača za ekcem i zato pokušajte osttai što mirniji, barem tokom trudnoće.Izbegavajte situacije i ljude koji vas izbacuju iz takta, mislite na svoju bebu, okružite se samo pozitivnim ljudima i uživajte u svojoj trudnoći koliko je to moguće.

Veoma je važno napomenuti da stručnjaci kažu kako dojenje smanjuje šanse da vaše dete dobije ekcem u kasnijem životu i zato ako ikako budete mogli dojite vašu bebu od prvog dana rođenja pa najmanje do prvog rođendana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar