Menu 

Tenzijske glavobolje nisu retka pojava kod trudnica posebno u prvom tromesečju trudnoće. Inače je tenzijska glavobolja najčešći oblik glavobolje, a karakteriše je pritiskajući ili tupi bol sa obe strane glave ili sa zadnje strane vrata. Ako inače patite od glavobolje, trudnoća može dodatno pogoršati situaciju.

Naučnici kažu da ne znaju tačno zašto trudnoća uzrokuje još češće glavobolje nego inače, ali nagađa se da je to zbog hormonalnih promena u organizmu, a značajnu ulogu ima i veća količina krvi te pojačana cirkulacija. Ako ste odlučili da se odreknete kafe, to takođe može uticati na glavobolje. Ostali potencijalni uzroci mogu biti: manjak sna, umor, začepljanje sinusa, stres, depresija i dehidracija.

Ako sa glavoboljama imate problema tokom prva tri meseca trudnoće, sve su prilike da će kad uđete u drugo tromesečje one nestati same od sebe, odnosno onog trenutka kad se protok hormona stabilizuje i kad se telo jednostavno navikne na stanje u kom se nalazi.

Šta je sa migrenama?

Pregnant woman with strong pain of stomach and nausea

Migrena je još jedan veoma čest oblik glavobolje, a eksperti procenjuju da jedna od pet žena pati od migrena dok 16 odsto žena prvu migrenu dobije za vreme trudnoće, takođe, najčešće u prvom tromesečju. Migrene karakteriše umeren do jak probadajući bol, obično sa jedne strane glave koji se pogoršava usled fizičke aktivnosti. Može doći u kombinaciji sa nekim drugim simptomima poput mučnine, povraćanja i osetljivosti na buku i svetlo. U nekim slučajevima se mogu javiti i problemi sa vidom, poput svetlosnih tačkica ispred očiju, osećaj utrnulosti, slabosti i problema sa govorom. Svi ovi simptomi se mogu javiti sat vremena ranije nego što nastupi bol.

Na svu sreću, dve trećine žena koje inače pate od migrena, tokom trudnoće osete poboljšanje, a glavobolje se pogoršavaju nakon poroda sa dobitkom prve menstruacije. Ako ne spadate u tu srećnu većinu kojoj se problemi sa migrenama smanjuju neka vas teši činjenica da migrene ni na koji način ne mogu ugroziti trudnoću ni izazvati komplikacije, više nego kod drugih žena koje ne pate od migrena.

Koje lekove možete uzimati?

Paracetamol je siguran za upotrebu čak i u trudnoći, a većina ostalih lekova koje inače koristite se ne preporučuju. Pre nego uzmete i taj paracetamol, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom i nikakve lekove nemojte uzimati na svoju ruku.

S druge strane možete isprobati neke prirodne metode za ublažavanje bolova koji ne mogu naškoditi vašoj bebici.

Stručnjaci za glavobolju kažu da bi bilo dobro voditi „dnevnik glavobolje“ da bi tačno identifikovali uzročnike. Zapišite sve što ste jeli u poslednjih 24 časa kad ste imali glavobolju i šta ste tačno radili kad je glavobolja počela. Neki od najčešćih okidača za glavobolju su:

 • Natrijum glutamat.
 • Nitrati i nitriti (obično se nalaze u mesnim prerađevinama).
 • Veštački zaslađivači
 • Određene mahunarke i orašasti plodovi
 • Zreli sirevi i mlečni proizvodi sa kulturama (mlađenica i jogurt).
 • Određeno voće (banane, papaja, avokado, citrusi).
 • Dimljena riba.
 • Čokolada i ugljeni hidrati.
 • Fermentisana hrana (kiseli krastavci, kiseli kupus, soja sos).

Pored ovih okidača, glavobolju mogu uzroovati i jako svetlo, buka, velika vrućina ili hladnoća, jaki mirisi i duvanski dim.

Pain relief

Koristite komprese. Tenzijsku gavobolju pokušajte ublažiti toplom ili hladnom kompresom koju ćete staviti na čelo ili sa zadnje strane vrata. Hladna kompresa se preporučuje kad su u pitanju migrene.

Istušrajte se. Kod nekih ljudi koji pate od migrena, hladan tuš može doneti brzo, ali trenutno olakšanje. Za vreme tuširanja poprskajte lice vodom. Kad su u pitanju tenzijske glavobolje, od veće pomoći može biti topla, opuštajuća kupka.

Nemojte biti gladni i žedni. Da biste sprečili nizak nivo šećera u krvi, što je čest okidač glavobolje jedite manje, učestalije obroke. Ako idete na put, obavezno ponesite užinu, ali izbegavajte slatkiše. Takođe, nemojte zaboraviti da pijete dosta vode i da budete dobro hidrirani.

Izbegvajte umor. Pokušajte se odmarati tokom dana i priuštite sebi barem jednu dremku. Ako imate migrene onda spavajte u tihoj, mračnoj sobi.

Vežbajte. Neka istraživanja su pokazala da redovno vežbanje smanjuje rizik od učestalih migrena te smanjuje stres koji uzrokuje napetost, a koja vodi do tenzijske glavobolje. Kad je u pitanju vežbanje u trudnoći o tome se posavetujte sa vašim lekarom.

Isprobajte tehnike opuštanja. Meditacija, joga i samohipnoza su samo neke tehnike opuštanja koje vam mogu pomoći da se izađete na kraj sa glavoboljama, a tu je naravno i masaža.

Može li glavobolja biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja?

Nažalost, može. Većina glavobolja tokom trudnoće su potpuno bezopasne, ali u pojedinim slučajevima one su znak nekog težeg obolenja. Ako imate migrenu ili neki drugi oblik jake glavobolje po prvi put u trudnoći onda bi trebalo da se javite lekaru i da obavite potrebne pretrage.

U drugom i trećem tromesečju trudnoće glavobolja može biti simptom preeklampsije, ozbiljnog stanja koga karakteriše povišen krvni pritisak. Pored glavobolje preeklampsiju prate simptomi poput proteina u urinu, promene u vidu te abnormalnosti jetre i bubrega.

16341603045_1f9b30f1d8_z

Kad se javiti lekaru?

 • Ako ste u drugom ili trećem tromesečju trudnoće i imate glavobolju prvi put u životu.
 • Imate iznenadnu, eksplozivnu glavobolju, glavobolju koja ne prolazi, koja vas budi iz sna.
 • Ako glavobolja dolazi sa temperaturom i ukočenim vratom.
 • Ako se glavobolja pogoršava, a osetite i simptome poput zamagljenog vida, poteškoće sa govorom…
 • Imate glavobolju nakon što ste pali i udarili glavu.
 • Nos vam je začepljen, osećate pritisak i bol ispod očiju ili na nekom drugom delu lica.

Čak i ako ste ranije imali glavobolje obavezno se javite lekaru da zajedno odlučite koji tretman je za vas najbolji i šta treba da radite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar