Menu 

Intenzivniji svrab na rukama i stopalima u trudnoći može biti znak holestaze, neugodnog obolenja, koje je retko, ali se može javiti u zadnjem tromesečju.

Reč je o usporenom oticanju žuči iz žučne kese ili samim žučnim kanalima smeštenim u jetri. Pojava je, srećom realtivno retka (pogađa svaku stotu trudnicu), ali važno je da znate osnovne simptome, jer su ponekad slični običnim trudničkim.

Zašto dolazi do holestaze još uvek nije tačno utvrđeno, ali najviše se kao krivci ističu hormoni, jer se simptomi posle porođaja obično povlače i to bez posledica.

Problem sa holestazom

trudnica cese stomakGlavni simptom je pojačan svrab i to najčešće u predelu ruku i stopala (posebno dlanovi i tabani), ali može biti i na drugim delovima tela. Mada od simptoma se mogu javiti i promene u mokraći (tamnija mokraća), svetla stolica, žute beonjače, ali i nesvestica i nesanica. Kod nekih žena svrab je tako jak da češanjem izazovu i krvarenje. Trudnice, pored velikih neugodnosti zbog simptoma, nisu ugrožene, ali postoji mali rizik po bebu.

Bolest je retka (osim u, recimo, Čileu), ali ako se jave ovi simptomi obavezno se konsultujte sa lekarom. Ukoliko je neko u porodici imao holestazu (majka ili sestra) veća je mogućnost da je i vi dobijete. Posebno na simptome trebate pripaziti u zadnjih 10 sedmica pred porođaj.

Ne brinite se ako imate mali svrab, posebno u predelu trbuha, to je sasvim normalno ili ako ste se ugojili malo više pa se koža širi. Ali, kako su ga neke žene opisale, nepodnošljiv svrab na dlanovima i stopalima može biti znak da proverite da li se radi o holestazi.

Rade se testovi – proverava se žuč i rad jetre. Ako se pokažu negativnim, a majka i dalje ima pojačan svrab test se ponavlja, jer je moguće da svrab traje pre nego testovi to mogu pokazati.

Ultrazvukom će vam proveravati da li imate kamen u žuči. Tako nešto je zaista retko, ali može se javiti ako imate holestazu.

Beba

Sa holestazom se povećava rizik po bebu (smrt prilikom porođaja) za 15 odsto. Nije poznato tačno zašto je tako. To može biti zbog žučne kiseline, koja prolazi kroz placentu ili nedostatka kiseonika zbog problema sa placentom.

Pregnant SymbolPostoji nekoliko lekova koje vam lekar može propisati, ali oni se obično daju pod strogim nadzorom.

Kod majki je pojačan rizik od krvarenja posle porođaja. Naime, žuč je potrebna da bi telo apsorbovalo iz hrane vitamin K, koji pomaže da se krv zgruša. Zato obolele od holestaze dobijaju suplemente ovog vitamina da bi zaštitili i majku i bebu od krvarenja.

Doktori obično, što se tiče bebe, insistiraju na što ranijem porođaju (čim se pluća razviju, odnosno čim beba bude u mogućnosti da preživi van vašeg trbuha). Tako se,  naime, smanjuje rizik da beba bude mrtvorođena. Prati se stalno rast i razvoj bebe, a porođaj se obično izaziva od 35. do 38. nedelje. Beba tada ima veliku šansu da preživi, a ako se čeka do 40 ili 41. nedelje rizik je mnogo veći.

Takođe, u drugoj trudnoći, ako ste imali holestazu, najverovatnije da ćete je ponovo imati.

Borba protiv svraba

Važno je da doktoru odmah kažete ako primetite simptome koje smo naveli i uveliko ćete smanjiti rizik po bebu, njen razvoj i porođaj.

trudnica sa prijateljicom zabrinutaDa biste smanjili svrab pazite i šta jedete, malo smanjite sa mlečnim proizvodima, masnom i prženom hranom. Hranite se što zdravije i pijte što više tečnosti. Možete koristiti umirujuće losione, kreme na bazi kamilice i nevena, nositi lakšu i pamučnu odeću i izbegavati vruća i vlažna mesta.

Pokušajte da se opuštate što češće. Bićete verovatno umorni, što zbog poodmakle trudnoće, što zbog svraba koji vam verovatno neće dati da mirno spavate noću.

Posle porođaja

Bebi će biti data injekcija vitamina K, da bi je zaštitili od krvarenja, a vi ćete trebati pratiti rad jetre u narednih 6 do 12 nedelja nakon porođaja. Vaš doktor bi mogao preporučiti i da uradite još jedan test za otkrivanje kamena u žuči, ali i da ne koristite kontraceptivne pilule koje sadrže oestrogen.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar