Menu 

Svaka trudnica se poprilično prepadne da nešto nije kako treba ako na donjem vešu primeti tragove krvi ili iscetka neke druge boje. Mi vam danas otkrivamo šta je normalno kad je u pitanju krvarenje i taškasti iscedak tokom trudnoće.

Iscedak tokom trudnoće može da liči na menstruaciju, ali u puno blažem obliku, a boja može da varira od svetlo crvene pa sve do smeđe. Stručnjaci uveravaju da je tačkasti iscedak u ranom stadijumu trudnoće sasvim normalan, javlja se kod čak jedne od pet trudnica i u većini slučajeva ne nosi nikakve loše posledice. Iscedak je više moguć ukoliko ste začeli pomoću vantelesne oplodnje. U pojedinim slučajevima iscedak može biti prvi znak spontanog pobačaja i zato treba da obratite pažnju na sve promene.

Šta u većini slučajeva uzrokuje krvarenje tokom trudnoće?

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U ranom stadijumu trudnoće iscedak i krvarenje su uglavnom bezopasni i javljaju se obično u vreme kad bi trebalo da nastupi redovna menstruacija i može trajati dan ili dva. Žene često primete krv kad se obrišu toalet papirom nakon mokrenja. U većini slučajeva ne ostaju čak ni tragovi na donjem vešu.

Stručnjaci tvrde da postoje dva najčešća razloga zbog koga se javlja iscedak, a to su:

  • Hormoni koji kontrolišu menstrualni ciklus izazivaju krvarenje.
  • Oplođeno jajašce u materici.

Pored ta dva glavna uzročnika postoji još nekoliko sporednih koji mogu izazvati sasvim lagano krvarenje:

  • Iritacija grlića materice usled hormonalnih promena. Može se desiti da krvarenje primetite nakon seksualnog odnosa.
  • Fibroidi koji se razvijaju unutar materice, a posteljica se razvije na mestu gde su fibroidi.
  • Male, bezopasne izrasline na grliću, polipi.
  • Vaginalna infekcija.

Opasniji uzročnici krvarenja

Svi uzročnici koje smo naveli su uglavnom bezopasni i ne nose loše posledice kako za majku tako ni za bebu. Ipak postoje slučajevi kada je krvarenje prvi znak da nešto nije u redu, a u tom slučaju krvarenje je obično propraćeno jakim bolom u donjem delu stomaka.

Pobačaj u prvom tromesečju trudnoće obično nastupa jer se fetus ne razvija kako treba. U tom slučaju krvarenje je nešto obilnije. Iako je pobačaj veoma težak za svaku ženu, on se veoma često dešava, a u mnogo slučajeva žene pobace pre nego uopšte otkriju da su trudne.

Još jedan razlog za krvarenje može biti i ektopijska trudnoća koja nastaje kada se oplođeno jajašce smesti van materice. Krvarenje može da potraje i bude prilično tamno i vodenasto u isto vreme. Ektopijska trudnoća može biti veoma opasna za ženu i zato treba čim pre da se odstrani. Jedan od retkih uzročnika krvarenja može biti i molarna trudnoća koja pogađa jednu u 700 žena. Ona nastaje kada se embrion ne razvija kako treba, ali neke ćelije koje formiraju posteljicu nastave da rastu i da se razmnožavaju. Molarna trudnoća treba čim pre da se odstrani. Više o molarnoj trudnoći pročitajte u tekstu “Znate li šta je to molarna trudnoća”.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta da uradite ako primetite krvarenje

Bez obzira na to što možda nemate bolove niti bilo kakve druge simptome, a krvarenje je sasvim siromašno odmah bi trebalo da zovete lekara koji će vas poslati da obavite testove urina, krvi te verovatno obaviti ultrazvučni pregled da potvrdi kako je sve u najboljem redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar