Menu 

Vanmaterična trudnoća je stanje koje može biti opasno po život i zato je veoma važno da budete upoznati sa svim simptomima koji na njega ukazuju. Evo šta treba da zante kad je u pitanju vanmaterična trudnoća i načini lečenja.

Vanmaterična ili ektopijska trudnoća nastaje kad se oplođeno jajašce smijsti van materice, kao što i sama reč kaže. Nažalost ovakve trudnoće nije moguće zadržati i smatraju se stanjem opasnim po život. Ako posumnjate na vanmateričnu trudnoću odmah potražite medicinsku pomoć.

Šta je to vanmaterična trudnoća

 

Reč ektopijska vuče koren iz latinskog i grčkog jezika, a znači „tkivo koje nije na mestu“. U većini slučajeva kod vanmaterične trudnoće, oplođeno jajašce se smešta unutar jajovoda, ali ima slučajeva kad je u samom grliću, jajnicima ili abdomenu.

Simptomi

Simptomi vanmaterične trudnoće su najsličniji onima koji ukazuju na spontani pobačaj. Možete doživeti neredovno krvarenje i bol u karlici tokom prva tri meseca trudnoće. Obično se simptomi manifestuju oko pete ili šeste nedelje, a žene u tom periodu u većini slučajevi niti ne znaju da su trudne.

Pored vaginalnog krvarenja i bolova u donjem delu stomaka možete osetiti i bol tokom seksualnog odnosa ili tokom lekarskog pregleda karlice. P-ored toga može se javiti nesvestica, vrtoglavica, znakovi šoka, bolova u ramenima i to sve kako vanmaterična trudnoća odmiče. Bolovi u ramenima su obično uzrokovani krvarenjem abdomenu ispod dijafragme. Ako primetite krvarenje i bolove, odmah pozovite lekara.

15678991687_5df694d672_z

Tretmani i lečenje

Kad je u pitanju vanmaterična trudnoća postoje dve opcije kako se leči, a vaš lekar će na osnovu simptoma i vašeg stanja proceniti koji je za vas bolji.

Injekcije metotreksata. Ovo je u principu mala doza hemoterapije koja odmah prekida trudnoću.

Operacija. Koja se u većini slučajeva obavlja laparaskopski.

Nakon završetka ovakve trudnoće, lekar će vam verovatno savetovati da pričekate najmanje tri meseca pre nego ponovo pokušate začeti, ali lekari naglašavaju da nije stvar samo u fizičkom oporavku već i psihičkom. Mnoge žene nakon ovakvog slučaja baš kao i nakon pobačaja dožive veliki emocionalni gubitak i potrebno im je određeno vreme da se oporave, posebno ako su dugo vremena priželjkivale trudnoću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar