Menu 

Da biste imali najbolji paradajz počnite sa pametnim izborom rasada i sledite ove savete i primetićete značajne promene.

Na kvalitet paradajza uticaće i pravilna sadnja, ali i odgovarajuća nega. To ne mora nužno da znači i mnogo posvećenog vremena.

Rasad – sadnice

Paradajz možemo posaditi početkom maja. Kada birate sadnice pazite da to budu snažne i dobro negovane biljke. Tu se misli na čvrstu i kraću stabljiku, sa, poželjno, 6 do 8 bočnih listova sa razvijenim razgranatim korenom.

Sadnja

zena sadi paradajzParadajz sadnice treba posaditi malo dublje. Rupe mogu biti duboke i do 40 cm i dobro nađubrene prirodnim đubrivom ili kompostom. Možete pokopati gotovo celu stabljiku – ostavite tek jedan deo sa par bočnih listova. Rupa u koju sadite treba biti vlažna, zemlja zalivena. Razmak između redova bi trebao da bude nešto manje od 1 metar, a između biljka u redu do pola metra.

Zasadite ga svakako u prvih 10 dana maja, bez obzira na hladnoću. Samo ga zakopajte dublje (pa i do prvih listova), jer na taj način koren će jednim delom biti sačuvan od zahlađenja i naglih promena temperature. Prilikom sadnje najbolje je odmah postaviti nisko kolje (15 do 20 cm iznad zemlje), jer ako ga posle budete stavljali mogli biste oštetiti korenje, koje će se krenuti brzo razvijati i granati.

Prihrana

Greška je da stavite previše đubriva ili komposta. Sadnice vole zemlju bogatu humusom i da im je korenje prihranjeno kalijumom (za visoke stabljike), ali sa previše nitrogena dobićete velike i razvijene biljke, ali sa malo ploda. Zato stavite manje gnojiva prilikom sadnje. Najbolji kompost je prah od morske trave, jer je pun kalijuma. A ako u vašoj zemlji nema dovoljno fosfora (koji je potreban paradajzu da bi razvio cvetove i plodove) potražite u poljoprivrdnim apotekama fosfor u kamenu (kameno brašno) i dodajte ga u zemlju.

paradajz domaci kisa

Ušuškavanje

Hladnije vreme (noći sa temperaturama ispod 10C) usporavaju rast biljke, a ljetne vrućine (dani topliji od 35C) dovode do opadanja cveta. Potrebno je da biljke adekvatno zaštitite.

Paradajzu će najbolje biti ako je u trapu ili pokriven najlonom. Možete napraviti i male trapove preko paradajza, da štite sadnice tokom hladnijih majskih dana.

Poželjno je da, bez obzira na najlon i trapove, paradajz (prostor oko stabljika) „ušuškate“ slojevima slame, lišća, borovih iglica da bi korenje bilo zaštićeno, da bi zemlja zadržala vlagu, da bi sprečili nicanje korova. Pošto ova zaštita drži zemlju hladnom ne postavljajte je dok se zemlja ne zagreje, recimo do 18C.

Prvi cvetovi

paradajz koljeMnogi iskusni povrtlari kidaju prve cvetove sa paradajza da biljka ne bi potrošila prvu energiju na formiranje plodova pre nego se korenje i lišće ne razviju u potpunosti. Kidajte prve cvetove dok biljka ne naraste bar 30 cm u visinu. Savetuje se i da uklonite i listove koji niču sa stabljike, ali ispod prvih grana na kojima se razvijaju plodovi.

U visinu

Obavezno paradajzu „pomozite“ da raste u visinu. Postavite kolje kraj stabljika ili kupolice ispletene od pruća. Tako će se biljka penjati i biće bolje zaštićena od insekata i bolesti.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Miodrag Spasojevic

    neda mi se da idem u bASstu ova kisa svaki da pa nikako da postave stolove i suncobrane

Napišite komentar