Menu 

Jeste li ikada čuli za tropsku biljku po imenu noni? Prema nekim informacijama upravo listovi i plodovi ovog drveta se hiljadama godina koriste za lečenje mnogobrojnih obolenja među kojima su dijabetes, prehlada, grip, povišen krvni pritisak, razni bolovi pa čak i kancerogena obolenja.

Nedavno je u dve studije objavljene u Maleziji otkriveno da je noni bilka efikasnija kod lečenja raka pluća od same hemoterapije što je privuklo pažnju stručnjaka iz celog sveta. Tokom oba istraživanja, naučnici su miševima davali ekstrakt noni listova na bazi alkohola koji je odobren od strane asocijacije za kontrolu lekova i hrane i to punih 21 dan.

3005810943_4f17026a0f_z

Nakon tog perioda naučnici su došli do zaključka da je ovaj ekstrakt uspešnije sprečio širenje raka pluća od lekova koji se inače koriste. Oni su takođe otkrili da ovaj ekstrakt poboljšava ostale indikatore zdravlja, odnosno nema nikakvih nuspojava za razliku od hemoterapije.

Tokom istraživanja otkriveno je mnoštvo lekovitih svojstava koje ima ova neobična biljka:

  • Povećava broj limfocita u krvi, a poznato je da su limfociti od velike važnosti kad je u pitanju jak imunitet.
  • Suzbija upalna stanje i otoke.
  • Suzbija rast ćelija tumora, što pomaže da bolje kontrolišemo rast ćelija.

Objavljeno je i kako ekstrakt lista noni biljke nema nikakv kontraefekat do doze od 1000 miligrama po kilogramu, a tokom istraživanja korištena je doza od 300 miligrama po kilogramu. Više doze bi mogle imati potencijal za ostale beneficije i to bez nuspojava.

Još jedna veoma bitna stavka ovog istraživanja je cena ekstrakta ove biljke koja je neuporedivo niža u odnosu na konvencionalne lekove. Poređenja radi, jedna doza ovog ekstrakta od 300 mg košta oko jedno dolara, dok jedna doza hemoterapije košta oko 80 dolara što je zaista znatna razlika. Većina lekova koji se koriste za hemoterapiju su veoma skupi i to je još jedna pozitivna strana ovog ekstrakta.

Šta je noni?

Ovo drvo vodi poreklo iz južne Azije i raste, ali se s godinama prilagodilo i kultivisalu u tropskim područjima. Ono cveta i daje plodove tokom cele godine što može biti još jedn aprednost. Poznato je i pod nazivom sirno voće zbog veoma prodornog mirisa i neobičnog ukusa. Uprkos veoma gorkom ukusu koristi se širom sveta.

U tradicionalnoj kineskoj medicini se koren ove biljke koristi za poboljšanje funkcije bubrežnih hormona kao i samog imuniteta, ali i za lečenje kancerogenih obolenja, poremećaja sa bešikom, erektilnom disfunkcijom i kilom.

Polinezijski isceljivači su noni takođe koristili u razne svrhe. Na primer, koru ovog drveta su koristili za lečenje raznih bakterijskih infekcija i problema sa stomakom, a cvetovi su se koristili za razne iritacije očiju i lečenje konjuktivitisa. Sami plodovi su se najčešće koristili za lečenje astme, depresije, artritisa, povreda kostiju, dok su se sami listovi upotrebljavali za tretiranje opekotina, infekcija kao i za snižavanje povišene temperature i raznih upala.

1167901061_60c1ff060b_z

Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo kako plodovi noni drveta imaju snažno antiupalno, antidementno, analgetsko, antikancerogeno svojstvo, a pri tom sadrži i enzime koji štite i poboljšavaju rad jetre. Sva ta istraživanja samo potvrđuju ono u šta su verovali drevni narodi vekovima ranije.

Noni je veoma bogat kalijumom i posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa bubrezima i nedostatkom kalijuma u organizmu. Ako razmišljate o tome da počnete uzimati suplemente na bazi ove biljke obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar