Menu 

Oštećenje ćelija je glavni uzročnik starenja i sprečavanje tog procesa na neki način uporava dolazak znakova starenja poput naboranosti kože. U svojoj knjizi The Blue Zones Solution, autor Dan Buettner gvori o načinima kako da sprečite oštećenje ćelija, a samim tim i odložite starenje.

Ćelije u ljudskom organizmu se konstantno reprodukuju, bore protiv toksina i raspoređuju energiju. One obavljaju veoma kompleksan posao u našim telima i zato je veoma važno kako se odnosimo prema njima i šta radimo da ih sačuvamo.

Da bismo čuvali ćlije važno je da pazimo šta i koliko jedemo, koliko često i sa kakvom zaštitom se izlažemo suncu te kakve su nam navike kad je u pitanju spavanje. Veoma je važno da u svemu budete umereni, da se hranite zdravo, jedete sveže namirnice poznatog porekla, izbegavate prerađevine koliko je moguće. Na sunce i u zimskim mesecima izlazite sa zaštitom na koži i pazite da spavate redovno i da ne žrtvujete dobar san.

Glavni saveti kako da sprečite oštećenje ćelija

6006640887_317c86d5fc_z

Izbegavajte skrob. Glukoza je direktno povezana sa oštećenjem ćelija i zato obratite pažnju da skrob konzumirate u umerenim količinama. Ako već želite jesti skrob pažljivo birajte žitarice i voće koje ga sadrže.

Jedite hranu bogatu antioksidantima. Antioksidanti igraju ključnu ulogu kad je u pitanju zaštita organizma od slobodnih radikala. Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, ukusno je i siromašno šećerima, u ovo zimsko vreme tu je svkakako zeleno lisnato povrće, batat i orašasti plodovi.

Koristite kreme za zaštitu od sunca. Kad god izlazite napolje, u bilo koje doba dana i godine uvek stavljajte kremu koja u seb sadrži zaštitini faktor.

Vežbajte. Redovna fizička aktivnost je veoma važna za dobru cirkulaciju, pomoći će vam da spavate i održite zdravlje mozga. Bavite se umerenom vizičkom aktivnošću na dnevnoj bazi.

5138623107_d4711002d8_z

Ostavite cigarete. Cigarete su loše za gotovo sve ćelije u vašem organizmu i nije potrebno previše objašnjenja zašto bi trebalo da ih ostavite još danas.

Spavajte. Nedostatk sna zaista može da utiče na izgled vaše kože i zato nikada, ali nikada nemojte žrtvovati spavanje zarad nekih drugih aktivnosti posebno ako ste ušli u neke zrelije godine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar