Menu 

Ako ste jedna od onih osoba koja zaista pazi ša jede i na prvom mestu izbegava sve moguće oblike šećera onda smo sigurni da će vam ovaj tekst donekle otvoriti oči.

Prema nekim najnoviim podacima svetske zdravstvene organizacje su objavile kako prosečni dnevni unos kalorija odrasle osobe treba da bude oko 2000 kalorija, a od toga 300 g od tih kalorija treba da sačinjavaju ugljeni hidrati. Ne nevodi se koliko kalorija treba da zauzimaju šećeri, što znači da ne bi trebalo uopšte da ih unosimo. Problem je što i ako odlučimo da nećemo koristiti šećere mi ih konstantno jedemo jer se oni nalaze tamo gde biste ih najmanje očekivali.

6485339031_afb318cb7b_z

Granola. Jedna od omiljenih namirnica onih koji vole zdravu hranu je sigurna granola koja se obično jede za doručak sa jogurtom ili svežim voćem. Ipak, granola nije baš toliko zdrava posebno ako koristite onu kupovnu jer ¾ šolje može da sadrži čak 10 g šećera. Ako volite granolu najbolje bi bilo da je pripremate sami jer tako tačno možete kontrolisati šta i koliko šećer ćete staviti.

Voćni sokovi. Neka vas ne zavara ambalaža sokova na kojima stoji 100% prirodno, jer u većini sokova raznih proizvođača se krije prilična količina šećera. U ovom slučaju najbolje i bilo da sami pripremate sok ili smoothie.

Sos za špagete. Svesni smo da danas ljudi imaju malo vremena za pripremu domaće hrane i da je najjednostavnije otvoriti konzervu gotovog umaka i skuvati špagete. Ono što svakako treba da znate jeste da se u ovakvim sosevima uglavnom kriju prilične količine šećera i konzervanasa.

Suvo voće. Iako se suvo voće klasifikuje kao zdrava užina ono sadrži određenu količinu šećera i trebalo bi ga konzumirati u nešto manjim količinama ako želite da izbacite šećer iz ishrane.

Voćni jogurt. Iako na pakovanju piše da ne zadrži masti ni kalorije u voćnom jogurtu se obično kriju prilične količine šećera pomoću kojih se dorađuje ukus. Ako vam je lakše pomešajte obični grčki jogurt sa svežim voćem i dobićete puno zdraviju, a po nama i ukusniju varijantu.

Gotovi umaci za meso. Pored toga što su uglavnom veoma bogati natrijumom, gotovi umaci za meso i salatu obično sadrže i prilične količine šećera i zato pripazite sa količinama koje koristite.

Mleko od soje sa raznim ukusima. Obično mleko od soje i ono aromatizovano vanilom ili čokoladom možda na prvi pogled prema listi sastojaka deluju jednako, ali ova aromatizovana mleka obično sadrže određene količine šećera da bi se dobio intenzivniji ukus arome. Neka obično mleko uvek bude vaš prvi izbor.

13919263073_75b0cc254b_z

Smoothiji. Obično su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima koji su nam neophodni da preguramo radni dan, ali ako pijete kupovne smoothije onda budite sigurni da ćete u organizam uneti i određenu količinu šećera. Jednostavni su za pripremu i zato gledajte da ih pravite sami. Iapk sve što treba da uradite jeste da sve sastojke stavite u blender i izmiksate.

Dresinzi za salate. Baš kao i kod soseva za meso u dresinzima za salate se kriju određene količine šećera koje nisu zanemarive ako ih često koristite.

Pozitivna strana jeste što sve namirnice koje smo danas nabrojali imaju zdraviju alternativu koja vam za pripremu neće oduzeti puno vremena. Da biste se u potpunosti odrekli šećera treba da koristite što manje industrijski prerađenih namirnica, da što više kuvate i pripremate hranu u vsojoj kuhinji sa namirnicama kojima znate poreklo. Isto tako je važno da pažljivo čitate etikete proizvoda u kojima se obično kriju sastojci koje tu ne biste očekivali i zato slobodno kupite lupu i pažljivo čitajte šta se to  nalazi u proizvodima koje kupujete. Jednom kad uđete u fazon već ćete otprilike znati šta možete, a šta ne možete jesti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...