Menu 

Sunčane naočare su obožavani modni detalj tokom cele godine, ali tokom letnjeg perioda one su mnogo više od toga. Pročitajte sve šta treba da znate o sunčanim naočarama.

Većina nas tokom letnjih meseci iz kuće ne izlazi pre nego nanese zaštitnu kremu, ali koža nije jedina kojoj je potrebna zaštita od sunca i štetnih UV zraka. Očima je ta zaštita jednako potrebna, a pružaju nam je sunčane naočare. Pored toga što mogu biti sjajan modni detalj, one čuvaju vaš dobar vid. Postoji mnogo nedoumica oko toga kad nositi sunčane naočare, zašto su nam potrebne, kakve naočare da biramo za decu..?

Mi vam razbijamo najveće mitove vezane za popularne “sunčanice”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-profile-blond-woman-heart-shaped-sunglasses-image17342356

Nošenje sunčanih nije preterano važno. Sunce može ozbiljno da ošteti vaše oči, a sunčane naočare su jedini odbrambeni mehanizam koji možete iskoristiti i zato je veoma važno da ih nosite. Spoljašnji deo očiju može da izgori na suncu baš kao i koža. Sigurno ste primetili da se nakon nekoliko sati provedinih napolju bez naočara oči teško privikavaju na tamu i to može uticati na, na primer, vašu vožnju po povratku sa plaže. S vremenom, izloženost očiju suncu može dovesti do katarakte, benignih izraslina pa čak i raka kože na zenicama. Ljudi sa svetlim očima su pod većim rizikom od ovih obolenja. I ništa manje važno, sunčane naočare usporavaju proces pojave bora oko očiju.

Sve su naočare jednake. Nažalost to nije tačno. S druge strane, cena defenitivno nije merilo da li naočare koje nosite imaju odgovarajuću zaštitu ili ne. Birajte naočare koje garantuju 99-100 odstotnu zaštitu od sunca. Za većinu ljudi, polarizovana sočiva su odlična opcija dok su polikarbonatna sočiva više namenjena sportistima. Najbolje bi bilo da se oko kupovine naočara posavetujete sa svojim oftamologom.

Sunčane naočare su potrebne samo tokom sunčanih dana. Baš kao što bi trebalo da nanosite kremu za sunčanje i tokom oblačnih dana isto tako bi trebalo da nosite sunčane naočare. Nije važno kakvo je vreme ni koje je godišnje doba, sunčane naočare nosite kad god ste napolju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-hip-excited-child-beach-towel-sunglasses-young-boy-has-big-smile-his-face-as-stands-outside-wrapped-bright-pink-image33921755

Naočare su jedini način da oči zaštitimo od sunca. Iako kremu za sunčanje ne možete naneti direktno na oči, možete je naneti na kapke i predeo oko očiju za još bolju zaštitu. Isto tako, pored naočara oči će štititi i šešir sa širokim obodom. Takođe, izbegavajte provoditi puno vremena napolju između 10 i 14 časova tokom dana.

Decu od najranijih dana privikavajte na sunčane naočare i birajte im one sa odgovarajućom zaštitom, posebno ako imaju svetlije oči.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Žene često osećaju bol u dojkama u vidu preosetljivosti ili klasičnog bola, a ta pojava se naziva i mastalgija. Danas vam otkrivamo nekoliko veoma važnih činjenca vezanih za ovu pojavu. Piši! Širi...