Menu 

Sledi nam nekoliko dana uživanja u domaćim specijalitetima koji su sve, ali ne i dijetalni. Evo nekoliko saveta kako nam voda uz jelo može pomoći ili odmoći kad jedemo kaloričnu i masnu hranu.

Pijenje vode pre jela može da pomogne pri gubitku kilograma jer nam napuni stomak pa manje pojedemo dok ispijanje vode nakon masne i kalorične hrane može izazvati probleme i pospešiti gojenje.

Ne slažu se svi lekari po pitanju ovog efekta vode, a kad biste svog lekara pitali on bi vam verovatno odgovorio da smanjite unos masne hrane. Šta je istina?

dreamstime_s_29746819

Masna hrana

Koliko hrana sadrži masti možete saznati na jednostavan način, čitanjem etikete. Hrana bogata mastima koju verovatno najčešće upotrebljavamo jeste punomsano mleko, puter, sirevi, slanina, kobasice i sve ono što jako volimo.  Ovakva vrsta hrane sadrži visok nivo zasićenih masti koji pored toga što u ishranu dodaju masti, podižu i nivo lošeg holesterola.

Masti takođe podižu nivo triglicerida koji mogu uzrokovati stvaranje naslaga u krvnim sudovima sužavajući na taj način prostor za protok krvi. Sve to vodi do povišenog krvnog pritiska i srčanih obolenja.

Varenje masti

Organizam probavlja masti uz pomoć enzima koji se stvaraju u pankreasu i jetri. Jetra proizvodi žuč koja se kombinuje sa mastima, a kako se masna hrana kreće kroz stomak i creva, žuč rastvara masti.

Naše telo u tom slučaju uzima masti koje su nam potrebne, a ostatak izbacuje iz organizma.

Uticaj vode

Ispijanje tople vode u obliku čaja može poboljšati varenje masti jer ih održava u tečnom stanju i ne dozvoljava im da se stvrdnu. To nam može pomoći da se masti brže kreću kroz probavni sistem i da se nepotrebne masti eliminišu.

Hladna voda sa druge strane masti dovodi u čvrsto stanje što uveliko usporava proces varenja masti. Glavni problem je to što je organizmu potrebno više vremena da masti apsorbuje nego izbaci, a kao rezultat dobijamo višak kilograma, povišen holesterol i trigliceride.

dreamstime_s_27959982

Rešenje

Pijte vodu pre jela tako da smanjite unos kako masti tako i sve ostale hrane tokom obroka. Dve čaše vode pre jela mogu poprilično napuniti stomak, a to će vam pomoći da budete manje gladni i manje pojedete.

Nakon jela pijte isključivo tople napitke koji će ubrzati varenje masti, a hladna pića zaboravite  posebno kad su u pitanju masni i kalorični obroci što će tokom božićnih praznika sigurno biti slučaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!