Menu 

Jeste li vi ikad od starijih ljudi čuli kako je zdravo da deca hodaju bosa, posebno po kamenčićima na plaži ili po travi? Danas vam otkrivamo zašto bi trebalo da pustite decu da što više vremena provedu bosonoga.

Svet je danas zaista prepun prljavštine koja može naškoditi našoj deci, tu su virusi, bakterije i prljavština. Upravo iz tog razloga potpuno je prirodno što svaki roditelj na sve moguće načine pokušava zaštiti svoje dete od svega što mu može naškoditi. Iapk, ponekad se čini da umesto napredujemo, konstantno nazadjemo što se tiče nekih stvari. Na primer, mnogi naučnici su potvrdili da držanje dece pod staklenim zvonom, i ne izlaganje bakterijama i polenu može značajno oslabiti imunitet kod dece. Iste polemike se vode i oko toga šta deca treba da imaju na nogama, a uposlednje vreme sve više stručnjaka se zalaže za to da deca sve više vremena treba da provedu bosa.

4113733015_a0e32f9f7f_z

Lekari kažu da je puno zdravije da deca i bebe više vremena provedu bez ičega na nogama nego da nose tvrde i ukalupljene cipele koje im na neki način sputavaju stopala jer to potencijalno može uticati na razvoj celog tela. Dokazano je da se deca koja više vremena provode bosa spretnije penju i balansiraju čak i na neravnim površinama. Hodanje bez cipela deci obezbeđuje snagu u oba stopala i potkolenicama, a daje im i bolju percepciju kad je u pitanju kretanje kroz prostor.

Pored svega toga brojne studije su potvrdile da retko nošenje obuće rezultira zdravijim stopalima i nogama kao i usklađenijim držanjem i koracima. Pedijatar William A. Rossi je napisao da je bilo potrebno četiri miliona godina da se jedinstveno ljudsko stopalo razvije kao i prepoznatljiv način hoda. On je dodao i da nošenje obuće utiče na anatomiju samog stopala, da na neki način blokira efikasnost i lakoću pokreta. To se najčešće dešava kada cipele ne dozvoljavaju da se prsti slobodno rašire i na taj način ometaju zdrav rast stopala što ih čini osetljivim na povrede.

13982615563_602b01e94c_z

Dakle, sitina je sledeća: ukoliko se dete ne igra na nekom mestu punom smeća, razbijenog stakla ili neki drugih stavki koje bi ga mogle povrediti trebalo bi da bude boso većinu vremena. Koristite zdrav razum i pustite decu da hodaju bosa na površinama poput trave, peska na plažama ili igralištima koja su presvučena onom zaštitnom gumom. S druge strane setite se da puštate decu da puzaju i rukicama dodiruju razne površine što je prilično opasnije nego da te površine diraju nožicama, zar ne?

Bez obzira koliko kvalitetna bila obuća koju kupujete deci, njihovim nožicama je u njoj obično pretoplo dolazi do znojenja što povećava rizik od razvoja gljivica i ostalih infekcija. Dozvolite deci da što više vremena provode bosa čak i bez čarapa psebno kad dođe toplije vreme. Verujte nam na re oni će uživati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nesanica vam može doneti mnogo problema, kao što su crvenilo u očima i “gripozan” osećaj. Saznajte kako da se oporavite od posledica nedostatka sna. Piši! Širi dalje!