Menu 

Grčki jogurt nije baš jeftina namirnica. A, da li znate da ga možete jednostavno napraviti od običnog jogurta? Još, uz to dobijete zdravu surutku! Pogledajte kako!

Ovaj jogurt spada među jednu od najcenjenijih i veoma zdravih namirnica i ima mnogo više proteina od standardnog jogurta.grcki jogurt1

Ne biste verovali, ali ga možete napraviti sasvim jednostavno. Potrebna vam je 1 litra punomasnog jogurta (3,2 odsto mlečne masti). Uzmite veću posudu i na nju stavite veliku cediljku. Preko cediljke namestite gustu gazu (možete staviti i nekoliko gaza presvijenih). U to naspite jogurt, pokrijete providnom folijom i ostavite u frižider da se cedi preko noći, ali ne više od 8 do 10 časova. Jogurt, koji vam je ostao u gazi postao je domaći grčki jogurt, a preostalu surutku možete piti kao osvežavajući napitak (o njenim blagotvornim dejstvima pisali smo OVDE).

Grčki jogurt možete napraviti i na malo drugačiji način. Za 1 šolju ovog jogurta potrebne su vam 2 šolje masnijeg mleka i 2 do 3 kašike običnog jogurta (na sobnoj temperaturi) i, naravno, gaza.grcki jogurt3

Mleko zagrejete na srednjoj temperaturi dok ne dosegne 80C (gotovo pred kuhanje). Sklonite ga sa vatre, stavite u staklenku i ostavite da se ohladi do temperature 40C. Sada umešajte obični jogurt. Staklenku pokrijete krpom i ostavite na toplom mestu preko noći (8 do 10 sati). Sada ovu smesu cedite kao u prethodnom receptu, ali biće vam dovoljno 4 do 6 sati. Ovakav jogurt može da traje i do 7 dana u frižideru.

Možete mu dodati i ekstrakt vanile i malo voća i žitarica i imate odličan doručak.

Recept
Ime Recepta
Napravite sami grčki jogurt
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 23 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. ljubinka

    piroćanci prave extra ceđeno kiselo mleko, kojim može paprike da se napune ili da se pomeša sa voćem,stavi u prženo…

  2. Милош Коцановић
  3. Maja

    A zašto grčki jogurt, da li je neko čuo za stari SRPSKI proizvod koji se zove ceđeno kiselo mleko !?

Napišite komentar

Peciva i Testa

Slasni, hrskavi, sočni, medeni – ovi mafini od zobenih pahuljica su super zakuska i odlični za doručak, a pravite ih u samo par koraka.