Menu 

Nemojte tako začuđeno gledati u ovaj naslov. Da, pivo od kopriva. Moguće je. A mi vam otkrivamo kako.

Proces je poprilično jednostavan. Poželjno je da imate divlji kvasac, ali i obični može sasvim dobro da posluži.

Od sastojaka (za prvi recept) vam treba: 750g listova koprive, 4 litre vode, 450g smeđeg šećera, sok dva limuna i kvasac.

Prvo se naoružajte za branje kopriva. Trebaće vam veća hrpa, ali pazite da ih berete na čistim i sigurnim područjima, bez štetnih uticaja. (Ne zaboravite rukavice).pivo od kopriva

Koprive operite, možete ih nakratko potopiti u destilovanom sirćetu, da biste se rešili nečistoća i eventualnih bubica. (Takođe, vrlo je važno da sve posude, kašike, levke i druge kuhinjske “pomoćnike”, koje budete koristili sterilizujete).

Stavite dve šerpe sa vodom na šporet. U jednoj potopite koprive na 30-tak sekundi dok ne izgube svoje “bodljice”. Iz te šerpe premeštajte ih u drugu u kojoj ćete kuhati neku vrstu čaja od koprive. Kada ste sve koprive premestili izblanširane u drugu šerpu ostavite ih da krčkaju 20-tak minuta.

Tako pripremljen čaj od koprive procedite u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer i limunov sok.
Ostavite da se smesa ohladi, a poželjno je da stoji tako i nekoliko dana. Nakon toga presipate je u staklene boce demižonke. (Imajte na umu da treba ostaviti bar četvrtinu boce praznu, zbog vrenja). Dodajte kvasac i stavite čep na bocu. Ostavite je na toplom mestu. Računajte da će vaše pivo da vri i peni. Nakon 7 do 10 dana prespite ga u manje boce. Ostavite na toplom još tri dana.
Nakon toga je spremno za piće, a ima ukus neobičnog piva.

Za drugi recept za pivo od kopriva vam treba: 1 kg listova koprive, 5 litara vode, 450 gr šećera, sok dva limuna, 50 gr vinske kiseline i dve kesice pivskog kvasca.

Koprive, takođe skuhate (15-tak minuta), mešajući povremeno. Procedite tečnost kroz gazu u plastičnu kanticu. Umešajte šećer dok se ne otopi i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nakon toga dodajte limun, vinsku kiselinu i kvasac (stavite ga da nadođe pre toga u malo tople vode i šećera). Sve pokrijte i ostavite 3 dana.

pivo od kopriva

Prespite u sterilisane boce, ali pazite da ne mućkate puno talog koji se nakupio na dnu. Stavite im čepove, ali ih povremeno otpuštajte. Fermentacija će biti nastavljena, a pivo će biti spremno za piće za otprilike 7 dana. Proveravajte i da li se stvara previše pene. Poželjno je da ostavite pivo i više od 7 dana. Ne treba da vas brine talog na dnu flaša.

I to je to. Da li ste spremni na eksperiment? Ili ste već probali ovako nešto? Neki su dodavali i cvetove zove. Šta kažete?

Recept
Ime Recepta
Napravite pivo od kopriva
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 40 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Mihael Vertačnik

  Čuj Ti Lidija, si me spomnila na nekaj, kar ja stara mama žal odnesla v grob! Pijačo je delala v pet in desetliterskih glažih, ki so bili za vlaganje kumaric! V vodo je nalila kis, dodala je cuker in zgoraj je nastala goba, kot nekakšna smetana sive barve. Na par dni je odlivala tekočino in nalila novo. Imelo je super okus in poceni in naravno je bilo! Ti si tata – mata pri kulinariki, kaj veš kaj o tem?

 2. Zuma Esad via Facebook

  bas dobro super

 3. Petar Deak via Facebook

  nije lose znati

 4. Marina Djordjevic via Facebook

  odlicno i prirodno!

 5. Dijana Zlatovic via Facebook

  ..recept je super

Napišite komentar