Menu 

Leto i velike vrućine mogu biti posebno naporni ukoliko ste u drugom ili trećem tromesečju trudnoće i zato smo mi odlučili da vam otkrijemo nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da vam i po najvećim vrućinama bude ugodno i da budete sigurni.

Svake godine kad nastupe velike vrućine stručnjaci apeluju na trudnice da više vremena provode u klimatizovanim prostorijama, da se ne izlažu previše suncu i da piju dosta tečnosti. Evo šta sve treba da uradite da bi vam leto bilo manje naporno, ako ste trudni.

plivanje

Hidratacija. Stručnjaci savetuju da bi trebalo piti najmanje dva litra tečnosti dnevno, a ukoliko ste trudni trebalo bi da popijete još dva decilitra za svaki sat koji provedete na suncu jer to je u stavri količina znoja koja izađe za to vreme i morate je nadomestiti.

Ako vam je dosadno i jednostavno ne možete stalno piti vodu onda napravite zabavne voćne koktele, pomešajte sok od nekog tropskog voća, sa malo kisele vode, dodajte koju kockicu leda, šareni kišobran i zamišljajte da ste negde na plaži. Isto tako, možete napraviti sladolede od voća, jednostavno stavite voće da se zamrzne (banane, jagode, borovnice, mango) zamrznuto ga sipajte u blender, dodajte malo grčkog jogurta i izmiksajte.

Oticanje. Oticanje nogu leti je još teže i učestalije, a da biste to ublažili pokušajte podići noge na neko uzvišenje kad god ste u prilici i zamolite vašeg partnera da vas izmasira. Za užinu tokom dana grickajte namirnice poput potočarke, celera, citrusnog voća i listova peršuna jer su to prirodni diuretici koji će vam pomoći da izmokrite višak tečnosti iz organizma.

celer

Ekstremne vrućine trudnicama još teže padaju i zato ako imate priliku pomoć potražite u vodi: more, bazen, kada, dečiji bazenčić, sve dolazi u obzir. Poslepodnevno kupanje će sniziti telesnu temperaturu i na neki način ublažiti stres pod kojim se nalaze unutrašnji organi, što usled gužve u stomaku, što usled vrućine. Ako se kupate napolju, pazite da se dobro namažete zaštitnom kremom i da ne budete na direktnom suncu. Isto tako pokušajte da ne provodite u vodi duže od 15 minuta u komadu jer voda omekšava grlić materice što može izazvati otvaranje.

Lepljivi znoj. Da biste izbegli onaj neugodan osećaj nakon znojenja nosite prozračnu garderobu od prirodnih materijala koja se neće lepiti za kožu i proizvoditi još više neugodnosti.

Dosada. Najednostavniji i najefikasniji način da se zaštitite od vrućine jeste da što više vremena provodite u zatvorenom prostoru i hladu, ali to donosi drugi problem – dosadu. Organizujte se tako da si obezbedite sjajne filmove, serije koje niste stizali gledati dok ste bili aktivniji, zovite prijatelje da dođu na druženje, kuvajte lagane ručkove i eksperimentišite.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Selvedina

    Hvala vam puno

Napišite komentar