Menu 

Predmeti od meke uštavljene kože, posebno obuća, su omiljeni jesenji dodaci. Ipak, čini se kao da su magnet za mrlje. Evo kako da ih održavate uz pomoć malih trikova.

Naravno, oprati ih ne možete, a ko će ih stalno nositi na čišćenje. Ovi saveti vam mogu pomoći da se sami rešite mrljica, ali prvo ih testirajte na malom “sakrivenom” delu obuće ili odeće.

Osnovne smernice

od meke uštavljene kožeMeka uštavljena koža, ili kako je neki zovu antilop, treba da “diše” da bi ostala meka i savitljiva. Zato obuću, odeću i torbe od ovog materijala ne zatvarajte u plastične vrećice ili kutije. Radije ih čuvajte u kartonskim kutijama sa otvorima ili, recimo, u starim jastučnicama.

Uz obuću, pa ponekad i torbe dobijate obično specijalne krpice ili četkice za čišćenje, ali odlično može poslužiti komadić uštavljene kože iste boje kao i predmet koji želite da sačuvate.

Mrlje

Ako se dogodi da isprljate meku uštavljenu kožu onda prvo potražite kukuruzno brašno u kući. Samo ga pospite po obući ili odeći i ostavite par minuta, pa iščetkajte mekom četkicom. Kukuruzno brašno možete malo ovlažiti vodom pre upotrebe (ali ne previše).

Možete probati i sa kriškom starog hleba ili sa hlebnim mrvicama, samo ih utrljajte na obuću i posle očetkajte. Možete probati da ih četkate i blagim šmirgl papirom. Ali, pazite da ne trljate previše niti pregrubo.

Izbledelu boju kože možete oživeti ako je malo naparite. Samo brzinski pređite mlazom pare (recimo, uz pomoć pegle) iznad predmeta. (Ali, ne naparavajte dugo, jer se mogu pojaviti tragovi vode).

A ako vam se dogodi da ste pokvasili, recimo, obuću od ovog materijala, prvo je ostavite da se osuši na prirodan način, pa posle lagano očetkajte. Možete koristi i neku staru četkicu za zube.

Mrlje možete pokušati da skinete uz pomoć gumice za brisanje ili običnog sirćeta (ako ga koristite prvo ga testirajte na nekom skrivenom delu). Pomoći vam može i krpica umočena u malo glicerina.

Pročitajte i kako da

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Ljiljana

    Umesto “brinete” treba “odrzavate”. Ne prevodi se svako “take care of” sa “brinuti se”.

Napišite komentar