Menu 

Za lekovita svojstva svežih listova peprminta se zna još od davnina, a njihova aroma u mnogim kulturama simboliše zdravlje ili brigu za bolesnika. Peprmint je čak pronađen u nekoliko egipatskih piramida. Otkrivamo vam sva lekovita svojstva listova peperminta u ranim oblicima.

Moderna nauka je samo potvrdila ono što se vekovima verovalo širom sveta, a to je da je peprmint jedna od najzdravijih biljaka na svetu i da nam može pomoći kod lečenja mnogih stanja i bolesti. Pročitajte listu u čemu nam to sve može pomoći čaj od peperminta.

Lekovita svojstva peperminta

Iritabilni sindrom creva. Kapsule na bazi peperminta mogu biti od velike pomoći pacijentima koji pate od ovog sindroma i poboljšati kavlitet njihovog života. Istraživanja su pokazala da su jednako efikasne kod dece kao i kod odraslih.

Grčevi u debelom crevu i otpuštanje gasova. Istraživanja su pokazala da ulje peprminta ima jednak uticaj na grčeve u debelom crevu kao i neki od poznatih lekova koji se koriste u te svrhe. Opušta mišiće creva, potpomaže otpuštanje gasova i ublažava bolove. U ove svrhe koristite čaj ili ulje od peperminta.

554066772_a55fb5524b_z

Nervoza stomaka i loša probava. Ukoliko imate problema sa lošom probavom i muči vas nervoza stomaka od pomoći će biti čaša voda sa nekoliko kapi eteričnog ulja peperminta. Probajte.

Kolici kod beba. Možete masirati stomačić bebama uljem od peprminta ili im dati male količine blagog čaja. Olakšanje će jako brzo doći.

Bolne bradavice od dojenja. Pre svakog dojenja bradavice isperite hladnim čajem od peperminta i na taj način ćete sprečiti pucanje i formiranje bolnih rana po bradavicama.

Alergijski rinitis. Ekstrakt napravljen od listova peperminta podstiče otpuštanje histamina što može biti od velike pomoći za ublažavanje simptoma polenske groznice.

Bolovi povezani sa herpesom. Ukoliko imate bolove uzrokovane herpes zosterom pokušajte ih rešiti uljem od peperminta. Istraživanja su pokazala da njegov učinak traje i do dva meseca u ovakvim slučajevima.

Problemi sa pamćenjem. Dokazano je da aroma peperminta poboljšava pamćenje i podiže nivo koncentracije. Uvek kod sebe imajte malu flašicu eteričnog ulja peperminta i mirišite kad vam je potrebna dodatna koncentracija.

Mučnine uzrokovane hemoterapijom. Ulje od peperminta veoma efikasno ublažava mučnine koje dolaze kao posledica hemoterapije.

Rak prostate. Pepermint sadrži mentol za koji je dokazano kako usporava rast kancerogenih ćelija raka prostate.

Karijes i loš zadah. Ekstrakt ulja od peperminta je dokazano efikasniji u problemima sa lošim zadahom od gotovo svih vodica za ispiranje usta koje možete kupiti. Najbolje bi bilo da dodate nekoliko kapi ovog ulja direktno u pastu za zube za najbolji efekat. Sušeni listovi peperminta se u ove svrhe koriste od davnina.

Beneficije po respiratorni sisitem. Pepermint je poznat kao ekspektorant i dekongestant što znači da pomaže kod pročišćavanja disajnih puteva. Koristite eterično ulje peprminta i umasirajte ga u prsa ili se inhalirajte njime da biste odagnali simptome prehlade i kašlja.

8356408259_8fb89c5903_z

Glavobolja. Ulje od peperminta može biti i od pomoći kod glavobolje. Jednostavno nakapajte nekoliko kapi na zglobove ruku i garderobu pa udišite aromu. Ulje možete naneti i direktno na čelo ili slepoočnice.

Stres. Ulje peperminta rashlađuje i daje energiju, a da biste se rešili stresa dodajte nekoliko kapi u opuštajuću kupku.

Za kožu i kosu. Pošto ima antiseptičko i antibakterijsko delovanje peprmint može biti od koristi za zdravlje kose i kože. Umešajte po nekoliko kapi ulja od peperminta u ulje za masiranje, šampon za kosu ili losion za telo.

Za astmu. Peprmint sadrži ruznmarinsku kiselinu koja smanjuje upale koje uzrokuju hemikalije kod ljudi sa astmom.

Za bolove u mišićima. Ukoliko vas bole mišići ili zglobovi zbog vežbanja ili nečeg drugog, bolna mesta izmasirajte uljem peperminta i olakšanje će voem abrzo doći.

Jeste li znali za neka od ovih lekovitih svojstava peperminta?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar