Menu 

Gotovo na dnevnoj bazi otkrivamo nove zdrave namirnice kojima bez problema možemo prikačiti naziv “superharana”. Jedna od tih namirnica je i ulje makadamije o kome se sve više priča. Saznajte koliko je zdravo.

Kao i u gotovo svim sferama života i u zdravoj ishrani postoje trendovi koje pobornici zdravog života slepo prate. Kako se jedno vreme pričalo o brusnicama, aroniji, akai bobicama, kelju tako je sad došlo vreme za pet minuta slave ulja od makadamije.

dreamstime_s_28715485

Većina ljudi zna koje su sve dobrobiti zdravih masti u koje spada makadamija ulje, a to su svakako snižavanje holesterola, smanjenje upala i smanjenje rizika od srčanih obolenja. Makadamija ulje može biti sjajna zamena za maslinovo i laneneno ulje i saznajte sva njegova lekovita svojstva.

Ulje makadamije ima najveeći nivo nezasićenih masti od svih drugih ulja. Na jednu kašiku ulja sadrži 11 g nezasićenih masti dok maslinovo ulje ima 9,8 g.

Ovo ulje je veoma bogato oleinskom kiselinom za koju je dokazano da smanjuje upalne procese u organizmu, poboljšava memoriju, povećava nivo testosterona i umanjuje simptome astme. Oleinska kiselina je takođe jedan od izvora dobrog HDL holesterola i ima sposobnost da smanji nivo lošeg LDL holesterola.

 

Ono što nas uglavnom muči kad su u pitanju ulja jesu zloglasne trans masti koje ulje makadamije uopšte ne sadrži dok ih u maslinovom ulju ima u tragovima. Kad su u pitanju kalorije ovo ulje sadrži jednak broj kao maslinovo, a to je 120 po supenoj kašici ulja. Takođe,  sadrži polizasićene masti i to u vrednosti 0,3 g na jednu kašiku dok maslinovo ulje sadrži 1,3 g.

dreamstime_s_30712350

Ono u čemu ulje makadamije uveliko prednjači ispred maslinovog jeste viša tačka zagrevanaja i to za 6,6C. To znači da ovo ulje možete koristiti na visokim temperaturama bez bojazni da će dobre masti i lekovita svojstva sagoreti. Slobodno ga možete koristiti kako za dinstanje tako i za prženje.

I na samom kraju, jedan od razloga zbog koga bi trebalo da koristite ovo ulje jeste ukus koji neodoljivo podseća na makadamija orahe od kojih se pravi. Ako ga budete koristili otkrivaćete sami uz koja to sve jela savršeno paše. Koristite ga za salate i priloge kojima će dati orašastu aromu, a nekoliko kapljica na čorbe i krem supe će dati poseban štih.

Jedini problem na koji možete naići kad je makadamija ulje u pitanju jeste to što ga je poprilično teško nabaviti. Pokušajte u bio šopovima, prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a u krajnjem slučaju uvek vam ostaje kupovina putem interneta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar