Menu 

Trager pristup predstavlja alternativni način lečenja stresa, koji je nazvan još i “mentalna gimnastika”.

Napetost, bolovi, stres – sve to, tvrde zagovornici ovog pristupa, leči “trager” – novi način da se opustite kao nikada pre. Osnova su nežni i lagani pokreti, neke vrste vežbi koje se obavljaju tako što potpuno opuštenom pacijentu stručno lice pomera određene delove tela. Ovi ritmični pokreti pomažu pacijentu da se opusti i prepusti.

Kako trager deluje

Tokom tretmana uspostavlja se veza poverenja između stručnog lica i klijenta, a cilj je da zajedničkim snagama dovedu pacijenata u stanje opuštenosti (i um i telo). Pacijent čak može da nauči i neke pokrete da se sam opusti, da bi tokom dana (i kada ne ide na terapije) mogao da, barem delimično, dođe u to stanje opuštenosti.

Neki pacijenti tvrde da ova vrsta terapije opušta bolje od bilo koje masaže. Anksioznost je smanjena, možete sniziti krvni pritisak, bolje spavati i jednostavno se osećati bolje.

trager pristup

Terapija se obavlja obično na masažnom kauču, bez ulja i losiona. Najbolje je da pacijent nosi što laganiju odeću. Nežno se deluje na delove tela i mišiće pomerajući ih u talasima, kao da vam neko lagano “vaja” telo. Obično traju 90 minuta, ali mogu potrajati i 2 sata.

Razvoj i korisnost

Trager pristup je razvio doktor Milton Trager. Bio je u kontaktu sa raznim pacijentima, ali posebno su ga zanimala polja neuromuskularnih bolesti poput multiple skleroze, parkinsonove bolesti i moždanog udara. On je došao do zaključka da je najvažnije da pacijenti, takoreći, dođu u neko stanje potpune opuštenosti, nesvesnosti, ali da postanu svesni veze između uma i tela. Zato tokom terapije stručno lice razgovara tiho sa pacijentiom i obično mu postavlja pitanja: da li treba nežnije, da li treba opuštenije, možete li se još opustiti, kako se osećate i slično.

Svaki pokret, nežan, lagan podseća telo kako se osećalo kada je bilo u fazi prave opuštenosti bez stresa i sakodnevne ukočenosti i frke – prisećaju se šta znači biti istinski opušten.

Pacijenti su prijavili da se samo nakon pola sata ove terapije osećaju: lakše, potpuno opušteni i mnogo energičniji i sposobni da se nose sa svim onim stresnim stvarima koje ih čekaju tokom dana. Neki su potvrdili da su čak ublažili anksioznost i napade panike, koje su imali često i to samo nakon jedne terapije trager pristupa.

opusten covek

Razgovor

Bitno je da se pacijenti osećaju udobno i da mogu da kažu iskreno kako se osećaju. Bitno je da iskreno odgovoraju na pitanja, da kažu ako im nešto ne odgovara ili im nešto paše bolje. Događa se i da, kada dođu u opuštenu fazu, pacijenti i progovore o svojim problemima, o nekim “zakopanim” uspomenama. Pitanja i slušanje su zato važan deo terapije.

Pacijenti se podstiču da govore otvoreno posle terapije kako se sada osećaju, šta im se to posebno dopalo, kako im je to pomoglo u svakodnevnom radu.

Saveti

Ističe se da pacijenti koji su imali neke operacije pre 3 ili 6 meseci ne idu još uvek na trager terapije, kao ni trudnice u zadnjem tromesečju. Poželjno je i da se konsultujete sa lekarom pre nego se odlučite na ovu terapiju.

Zagovornici ove terapije tvrde da je gotovo besmisleno pričati o njoj dok je sami ne iskusite, posle, tvrde, neće biti reči kojima ćete moći da opišete savršen osećaj opuštenosti. Zato je najbolji način da razumete trager terapiju da je isprobate.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar