Menu 

Kardamom je jedan od osnovnih začina indijske kuhinje, ali i sastavni deo ajurvedske medicine. Samo to je dovoljno da znate da biste bili sasvim sigurni kako je reč o jednoj više nego zdravoj namirnici. Predstavljamo vam lekovita svojstva kardamoma.

U ajurvedi se kardamom najčešće koristi za lečenje čireva u ustima, problema sa probavom, ali i kao antidepresiv. U poslednje vreme ova namirnica čiji ukus je mešavina bibera i citrusnog voća je sve češće predmet modernih istraživanja i studija. Mi vam dnosimo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da ga uvrstite u svoju policu sa začinima.

Za poboljšanje probave. Kardamom je povezan sa đumbirom i možete ga koristiti na isti način kad je reč o lošoj probavi. Koristite ga za mučninu, žgaravicu, nadutost, gasove, zatvor, gubitak apetita i još mnogo toga.

kardamom2

Za detoks tretmane. Kardamom pomaže odstraniti sve toksine iz organizam putem bubrega.

Prirodni diuretik. Jedan od razloga zbog kojeg je ovaj začin dobro detoks sredstvo jeste i što je prirodni diuretik. On će vam pomoći da očistite urinarni trakt, bešiku i bubrege.

Za oralno zdravlje. Pored toga što je sjajan osveživač daha, kardamom pomaže i kod lečenja čireva u u ustima te bolnih upala grla.

Za lečenje prehlade i gripa. Najčešće se koristi za kašalj i simptome uzrokovane bronhitisom, a od njega možete pripremati čaj koji će vam pomoći da što pre ozdravite od prehlade ili gripa.

Za povišen krvni pritisak. Pošto deluje kao prirodni diuretik, podrazumeva se da može blago sniziti povišen krvni pritisak.

17846080353_1248db40e8_z

Štucavica. Ako ste isprobali apsolutno sve što znate, ali štucavica i dalje ne prolazi onda morate probati kardamom. On ima svojstva koji ublažavaju grčeve i veoma brzo će vas rešiti štucanja.

Pored svega nabrojanog kardamom je bogat antioksidantima , vitaminima, fitonutrijentima i esencijalnim uljima te pomaže organizmu da se izbori sa lošim uticajem slobodnih radikala.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ono što su PAPA test i mamografija za žene, to bi za muškarce trebalo da bude pregled prostate. Ipak, mišljenja po pitanju da li je on neophodan ili nije se prilično razlikuju od...