Menu 

Žene nakon menopauze bi putem ishrane trebalo da unose mnogo više kalijuma nego što su to činile u ranijim godinama. Otkrivamo zašto je to tako i koja je to hrana posebno bogata kalijumom.

Kalijum je mineral za koji je veoma dobro poznato kako snižava povišen krvni pritisak, a najnovija istraživanja su pokazala da unosom kalijuma žene nakon menopauze smanjuju rizik od mogućeg moždanog udara.

Studija koja je pisana punih 11 godina i tokom koje je praćeno zdravlje više od 90 hiljada žena koje su prošle menopauzu, godina između 50-79 je pokazala da su žene koje su unosile više kalijuma pod 12 odsto manjim rizikom da dožive moždani udar. Sve te žene su pre početka istraživanja bile potpuno bezbedne i nisu bile ugrožene od moždanog udara i svaka od njih je kalijum unosila isključivo putem hrane, ne putem suplemenata.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-dried-fruits-image12374986

Kalijum je vitalna komponenta ćelijskih funkcija i utiče na bolji protok krvi kroz kritična područja u organizmu.

Nažalost, prema statističkim podacima u organizam unosimo daleko manje kalijuma nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Preporučena dnevna doza kalijuma je 4.700 miligrama dnevno, a svega dva odsto Amerikanaca ispuni tu kvotu. Što znači da većina populacije pati od nedostatka kalijuma, minerala od velike važnosti za jačanje kostiju, mišića te štiti zdravlje srce i čuva nas od moždanog udara.

Dobra vest je da preporučene dnevne doze kalijuma uopšte nije teško uneti putem hrane, a mi vam donosimo tačne brojke i namirnice.

Namirnice koje sadrže kalijum

  • Jedan krompir 1081 mg.
  • Pola šolje kuvanog belog pasulja 885 mg.
  • Pola šolje sušenih kajsija 755 mg.
  • Četvrtina šolje paradajz pirea 594 mg.
  • Jedna šolja soka od sirove šargarepe 689 mg

Pored kalijuma ako budetečešće jeli navedene namirnice unećete i mnoge druge minerale i vitamine, ojačati imunitet, poboljšati probavu, zdravlje srca i podići nivo energije.

Obzirom da nairnice koje su bogate kalijumom veoma često konzumirate i korstite u svojoj ishrane nema apsolutno nikakvog razloga da patite od nedostatka istog.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar