Menu 

Većina medicinskih radnika zdušno preporučuje i naglašava zdravstvene dobrobiti vakcine protiv gripa, dok oni drugi imaju potpuno drugačije mišljenje. Danas vam otkrivamo drugu stranu medalje.

Prema nekim statistikama u Americi godišnje od gripa oboli 5-20 odsto stanovištva, a čak 200 hiljada bude hospitalizovano zbog komplikacija uzrokovanih ovim virusnim obolenjem, a godišnje smrtni ishod može imati od hiljadu do 50 hiljada slučajeva.

Pojedine asocijacije i zdravstvena udruženja u Americi tvrde da je najbolji način da ne dobijete grip, prevencija, odnosno vakcinacija. Ali, postavlja se pitanje je li dobrobit vakcinacije veća od njenog rizika?

Istinu o vakcinisanju je veoma teško saznati, a ona uglavnom ovisi od vašeg sagovornika i njegovog ličnog stava.

Vakcina sprečava grip u većini slučajeva

Jedina stvar oko čega se svi slažu jeste da postoji više vrsta vakcine protiv gripa i u pojedinim slučajevima nuspojave zavise od vrste vacine.

Na tržištu se može pronaći više vrsta vakcina:

 • Standardna vakcina
 • Vakcina veće doze za starije od 65 godina
 • Intradermalna avakcina za one koji se plaše igle
 • Vakcina u obliku spreja za nos

Prve tri navedene vrste vakcina, suprotno mišljenjima u sebi ne sadrže živi virus gripa. Stručnjaci kažu da se vakcina dobija od proteina koji sačinjavaju virus gripa dok ih ukupno ima više od dve stotine, a to što se uzimaju samo dva površna proteina, ne znači da je virus živ.“Vakcinom ne unosite virus“, tvrde oni.

Dr. Den Harper, zakleti protivnik vakcinacije kaže da vakcina u spreju sadrži virus gripa i da kad udahnete vakcinu gripa zajedno sa proteinima jaja rizikujete da dobijete avian retrovirus koji može da izazove encefalitis ili upalu moždane ovojnice. A obzirom da je ubrizgavate u nos, veoma blizu mozga, monosodium glutamat koji sadrži može izazvati mnoga oštećenja neurotransmitera.

On tvrdi da niko ne može sa stoprocentnom sigurnoću utvrditi bezbednost vakcinacije, ali navodi da je jedno istraživanje povezalo 590 spontanih pobačaja kod milion trudnica upravo sa vakcinom gripa koje su primile u razdoblju između 2009-2010 godine.

Prema statistikama šanse za neželjene efekte su minimalne, a u medicinskoj literaturi kao moguće posledice vakcine protiv gripa navode se:

 • Napadaji uzrokovani povišenom temperaturom
 • Narkolepsija
 • Astma
 • Gilian-Bar sindrom

Šta mislite da li je vakcina protiv gripa zaista delotvorna ili je to samo još jedna u nizu prevara farmaceutskih kuća?

Piši!
Širi dalje!
45 komentara
 1. Mirjana Tomic Miljic

  Nikako ne preporucijem vakcinu protiv gripa. Pre ca 15 godina vakcinisala sam se protiv gripa i od tada sam imala bronhitis, asmaticni bronhitis koje sam izlecila sa jelkovinom. I dan danas imam problema sa disanjem a grip lecim sa kokosijom supom i jelkovinom i nikada u zivotu nebih nikome preporucila vakcinu.

 2. Snezana Stojadinov

  Nekada su i vakcine, i lekovi imali samo jedan jedini cilj, ozdravljenje ljudske populacije, i bilo je tako, sve dok velike farmaceutske kuće nisu shvatile da je to način na koji se mogu obogatiti, na štetu bolesnih ljudi. Sada je veliki znak ? šta je za pomoć i ozdravljenje ljudi, a šta za …

 3. Sasa

  Nikad se nisam vakcinisao I nikad nisam imao grip kad svi imaju, perem ruke i izbjegavam javni transport.Vakcinu bi dao neprijatelju…da ga “spasim” od gripa ali da mozda razvije artritis prije vremena…dogodilo se mojoj supruzi.

 4. Mariza Volarić

  ne nikako za sada imamo prirodnu alternativu i uzimamo vitamine

 5. LJILJANA MIHAILOVIC

  NISAM SIGURNA NI ZA NI PROTIV ALI KAD GOD NISAM PRIMILA VAKCINU JA SE RAZBOLIM SAMO ZNAM DA MORAS DA BUDES 100 POSTO ZDRAV DA BI PRIMIO VAKCINU I TU SU U PRAVU LEKARI A SAMI ODLUCITE ISKUSTVA SU RAZNA

 6. Snezana Djordjevic

  samo dizu paniku da uzmu pare

 7. Milena Marković Milicevic

  Ni slučajno!

 8. Etela Facar

  Nisam se ni do sada vakcinisala a necu ni sada i mogu da kazem da nisam dobila grip iako spadam u starije osobe.

 9. Vanja Gavrilovic

  NE NIKAKO

 10. Milan Krstic

  oko 20 godina unazad primam vakcinu i to iskljucivo instituta torlak. ni jednom do sada nisam oboleo od gripa. naglasavam da vodim racuna kad krecu infekcije ….

 11. Katarina Maric-Tolic

  Pa osobe koje se vakcinisu neznaci da se nece razbolit i da nece dobit gripu. Vi koji ste protiv morate prvo da se informisete zasto i za koga je ta vakcina.

 12. Olenka Zivkovich

  Ne – niti zelim niti smem.

 13. Spasoje Pajko Milkić

  Jok more. Nisam 53 godine necu nikad. Moj komsija se vakcinisao prvi put i umro u toku zime.

 14. Mary Matanovic

  NE I NIKADA

 15. Maja Olic

  Necemo i nikad nismo!

 16. Gordana Drenovac

  NE NIKADA JOŠ NISAM

 17. Renata Čale

  slazem se …svi koji se cijepe protiv gripe na kraju je dobiju to je samo navlakusa da se puni kasa s novcem od sra… koja kak ti lijece gripu nikad nisam i nema sanse da se cijepim

 18. Slavica Grzelj

  moj muz se svake godine vakcinise i svake godine u februaru dobije gripu

 19. JelenaJovica Petrović

  Ja sam se samo jednom vakcinisala i nikad vise. Tada sam bila vise prehladjena i bolesna neko onda kada se ne vakcinisem. Ko voli neka izvoli, ali ja vise neka hvala.

 20. Rade Gvozdenovic

  protivnici nek j…

 21. Izvorinka Lazarevic

  не пада ми напамет

 22. Danijela Jaric Bogdanovic

  NE, NE i NE !!!

 23. Zorica Radovanovic

  Ne.

 24. Mirjana Spurga

  Limun.caj.prirodno ocijedeni sokovi.crveni i bjeli luk.przeni secer zaliven mlijekom itd.nikad ni ja ni moji ukucani!!!!

 25. Lidija Krstic

  Svaka prehlada moze da se iskomplikuje ako se ne spreci na vreme , prema tome sami smo krivi ako do komplikacija dodje….. Vakcina ……. Nikada ….. Nikadaaaaaa zapamtiteeeee……

 26. Lidija Krstic

  Prevaraaaaaaaaaa

 27. Jasmina Srbulovic

  NE !

 28. Ana Koscak-Medic

  Nikad nisam u životu ,niti hoću.

 29. Vesna Kozic

  Protivnik sam vecine vakcina,u banji Kanjizi sam videla veliki broj dece,obolele od posledica istih.Protiv gripa nikada.

 30. Julijana Čabro

  ne

 31. Zorica Živković Vukotić

  ne neću

 32. Mihaela Kavran

  nikada se nisam a imala sam gripu mozda 3puta u 38g

 33. Sandra Andrejevic

  pitanje za vanju nikolic a sta vam se iskomlikovalo sa vakcinom ili bez nje?meni su na institutu u kamenici lekari po otpustu napisali obavezna vakcinacija protiv gripa jer imam problema sa krvarenjima iz pluca prilikom jaceg kaslja)nije TBC !dosada nikad nisam vakcinisana pa me je sve nesto strah!nevalja mi ni jedno!

 34. Maja Kosic Vuckovic

  Covek koji radi u samom sedistu kompanije koja proizvodi grip (u EU, toliko smem da kazem) rece da ni on ni deca nece primiti vakcinu. Potpitanja nisu bila dozvoljena, a vi mislite o tome

 35. Gordana Starcevic Kocic

  Ja se ne vakcinisem, ali citave godine radim na imunitetu, uzimam vitamine i minerale, vitamin c posebno dodatno i ecomer. Do sada sam imala dsrecu da me grip preskoci.

 36. Vanja Nikolić

  nekoliko puta sam preskočila vakcinaciju, i mnogo sam bila bolesna gripa mi se izkonplikovala i dobila sam zapaljenje pluća i više ne rizikujem

 37. Jelica Rajkovic

  Ja se vakcinisem svake godine, od deveset i seste, i nikada nisam, hvala Bogu, imala nekih problema. Ali, isto tako, ni jedne zime skoro nisam imala grip, ako me je i “zakacilo”, to je bilo veoma, veoma slabo i brzo je prolazilo. Tako da ja nemam predrasuda oko vakcine.

 38. Dubravka Balač Ex Jung

  ne

 39. Dragana Zdravkovic

  nikada nisam vahcinisala decu kao bebe a ni sebe

 40. Snezana Jocic

  Necemo…

 41. Radoslav Nedic

  ne

 42. Emina Minka Kajtazović Kendić

  nisam do sada, a nemislim ni sad,

 43. Amira Karalic Musanovic

  Nikad samo sam jednom u zivotu i nikad vise ,sutri dan posle vakcine sam dobila grip i sedmicu dana bila bolesna

 44. Snezana Dimcic Hjerrild Mortensen

  Ne hvala! Vakcinisala sam se pre tri godine i moj grip je produžen od 1 dan bolesti, do tri nedelje… Tako neka hvala… Mnogo mi je bolje BEZ nje!

 45. Jasmina Ružić Haucinka

  Nema šanse……nikad!

Napišite komentar