Menu 

Sve bebe, čak i one tek rođene treba da provedu neko vreme u toku dana na stomaku. Pročitajte zašto je vreme provedeno na stomaku toliko važno za bebe.

Veoma je važno da bebu okrećete na stomak da bi se postigao balans fizičkih potreba jer beba većinu vremena provodi na leđima. Koliko često ćete bebu okretati na stomak zavisi od vas i o to tome da li je bebi udobno u tom položaju, ali najvažnije je da krenete postepeno.

Zašto bebu stavljati na stomak?

http://www.dreamstime.com/stock-photo-baby-girl-her-stomach-image18074760

Iako pedijatri preporučuju da beba treba da spava na leđima jer se na taj način smanjuje rizik od iznenadne smrti novorođenčeta previše vremena provedeno u samo jednoj poziciji može dovesti do toga da se zadnji deo bebine glave spljošti. Bebe se rađaju sa šet mekanih kranijalnih kostiju koje u novorođenačkom periodu nisu još spojene, prevelik pritisak na jednu od njih može rezultirati da se one spljošte. Tokom dana, kad je beba budna povremeno je stavljajte na stomak da bi izbegli ovu pojavu. Vreme provedeno na stomaku podstiče bebe da jačaju mišiće koji će im pomoći da sami drže glavicu kao i da se okreću sa jedne na drugu stranu. Ipak, spavanje na stomaku se nikako ne preporučuje.

Kada početi bebu stavljati na stomak?

Roditelji bez bojazni svoje bebice polako mogu početi stavljati na stomak čim ih dovedu iz porodilišta, savetuju pedijatri. Neki roditelji čekaju da deci otpadne pupčana vrpca, a nekima ni to ne smeta. U samom početku, bebu okrenutu na stomak držite u svom krilu, a kako beba bude jačala stavljajte je na dekicu na podu ili krevetu. Budite veoma oprezni i bebu na stomaku nikad ne ostavljajte bez nadzora.

Koliko dugo beba može biti na stomaku?

Koliko će beba vremena provesti na stomaku odredićete sami i to u zavisnosti od toga da li je bebi udobno. To vreme može biti od 10 sekundi do deset minuta. Kad su u pitanju baš male bebice, najbolje bi bilo da ih na stomak stavljate po nekoliko minuta, više puta tokom dana pa produžite vreme na punih deset minuta nekoliko puta tokom dana.

Zašto je dobro da beba leži na stomaku?

Postavljanje bebe u različite položaje tokom dojenačkog doba je ključno za pravilan fizički razvoj bebe i pomoći će bebi da lakše savlada pokrete, koordinaciju pokreta, ravnotežu, kao i kontrolu stava. Ako se iz bilo kog razloga plašite stavljati bebu na stomak, nemate brige, jer je dokazano da bebe koje nisu provodile vreme na stomaku odmah po rođenju, sav napredak nadoknade u kasnijim mesecima kad malo ojačaju, ali će im možda biti potrebno malo više vremena da se nauče okretati, sediti i puziti na stomaku.

http://www.dreamstime.com/stock-image-tummy-time-image18889921

Spavanje na stomaku

Oko spavanja na stomaku se poslednjih godina vode polemike među stručnjacima širom sveta. Iako se pre nekoliko decenija spavanje na stomaku preporučivalo roditeljima, danas je ono povezano sa povećanim rizikom od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Upravo iz tog razloga pedijatri savetuju da se beba ne stavlja da spava na stomaku tokom prve godine života. Rizik za sindrom iznenadne smrti novorođenčeta je najveći između prvog i četvrtog meseca po rođenju, ali traje sve do prve godine.

Stručnjaci kažu da onda kad beba dovoljno ojača da se sama okrene na stomak tokom sna, to ne treba da vas zabrinjava, ali da je uvek na spavanje stavite na leđa. Za smanjenje rizika od sindroma iznenadne smrti pored položaja u kom spava, bitno je da beba spava na čvrstom madracu, da je pokrivena laganim prekrivačem i da u krevecu nema jastuka i igračaka. Nikako nemojte previše grejati sobu u kojoj beba spava i zabranite pušenje u blizini bebe.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Lilica

    Meni je doktorka rekla da stavljam svoju bebu isključivo na stomak, pogotovo kada spava, jer ukoliko spava na leđima može u snu da bljucne pa da se uguši jer mu se to vrati u dušnik. Lekari samo menjaju i eksperimentišu a mi dođemo kao neki pokusni kunići.

Napišite komentar