Menu 

Bez obzira što su deca vrtićkog uzrasta više nego aktivna tokom dana i što im je san preko potreban postoje ona deca koje jednostavno ne spavaju ili spavaju veoma malo tokom dana. Ako se pitate da li se to na bilo koji način odražava na dečije zdravlje rast i razvoj, čitajte dalje.

Koliko sna treba detetu u toku dana zavisi na prvom mestu od starosti deteta kao i od njegove jedinstvene osobnosti te fizičkih potreba, ali neke statistike kažu da deca sa već 18 meseci prerastu dva dnevna spavanja i spavaju samo jednom i to obično dva sata. Ovo vreme će se verovatno smanjiti na sat ipo čim dete napuni dve godine, a na jedan sat kad dostigne treću godinicu. Naravno ovo su samo neke prosečne smernice što znači da ako vaše dete spava po celu noć i ne umara se tokom dana, dnevna dremka mu jednostavno neće biti potrebna. S druge strane ako je dete tokom dana nervozno, uvek zaspi u automobilu i budi se noći, dremka je neophodna.

Zašto deca ponekad odbijaju spavati?

Za dete vrtićkog uzrasta život je prilično zanimljiv jer ima toliko toga da istraži, nauči, otkrije, tako da u njihovim glavicama spavanje znači i propuštanje zabave, ali to je samo razlog više da dete spava tokom dana jer će na taj način napuniti baterije. Dete može imati problema sa spavanjem ako:

4928035583_f32d951ef8_z

  • Nema određeno vreme za spavanje.
  • Provodi previše vremena pred televizorom ili za nekim drugim uređajima.
  • Preumorno je što ga čini nervoznim i napetim pa ne može zaspati.
  • Preuzbuđeno je zbog nekog posebnog događaja poput rođendana, putovanja ili posete dragih ljudi.
  • Kako pomoći detetu da zaspi?

Veoma je važno da uvedete ustaljenu rutinu za spavanje preko dana, to može biti neka kraća verzija večernje rutine, kao što je čitanje priče ili jednostavno maženje u krevetu. Kada dete počne spavati samo jednom dnevno najbolje vreme za to je posle ručka. S vremenom će dete shvatitit a kraj obroka znači i da je vreme za odlazak u krevet. Kao i za sve treba da budete uporni i da se pridržavate rutine, a vremenom će je dete jednostavno prihvatiti.

2701927914_530ecf15f4_z

U nekim posebnim prilikama se prilično teško pridržavati rutine, ali ako ne budete odustajali čak ni tada vaš trud i upornost će se ispaltiti. Ne samo da će dete biti više raspoloženo tokom dana već će i bolje spavati noću. Ako bez obzira na sav vaš napor dete i dalje ima problema sa spavanjem danju, posavetujte se sa pedijatrom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar