Menu 

Jeste li se ikad zapitali da li možda pretjerujete kad su u pitanju pravila i vaspitavanje vaše dece? Jeste li se ikad zapitali da li ste možda previše strog roditelj? Donosimo vam listu stavki među kojima, ukoliko se pronađete, htno treba nešto da menjate i mrvicu da popustite.

Kako displinovati dete, kako ga izvesti na pravi put i naučiti ga da se lepo ponaša je ono što muči svakog odgovornog roditelja. U nastojanju da to izvedemo na najbolji mogu način desi se i da preteramo pa postajemo strogi roditelji kojih se deca plaše, a to niko ne želi. Pročitajte tekst koji sledi i otkrijte da li ste previše strogi i šta da uradite da to promenite.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Imate previše pravila. Ako postavljate previše pravila koje jednostvano nemoguće poštovati znači da ste previše strogi. Puno bolja opcija je da postavite nekoliko osnovnih pravila kojih svi treba da se pridržavaju i nema popuštanja.

Vaše pretnje su previše žestoke. Ako deci pretite na previše žestok način, kažete im da ćete im pobacati sve igračke ili da ćete ih izbaciti iz kuće vas čini strogim roditeljem koji izgovara prazne pretnje jer ih sigurno nećete ostvariti i naposletku ćete popustiti. Pazite šta pričate i pretite samo onim što možete ostvariti.

Vaša pravila prelaze granice roditeljstva. Vi kao roditelj imate pravo da odredite kada će dete ići na spavanje, kada će doći kući, koliko sati dnevno će učiti i provesti za računarom, ali nemate pravo da detetu određujete i naređujete kojim sporotom će se baviti, koji će instrument svirati ili koju će muziku slušati. Ako to radite onda ste previše strogi i vaša pravila prelaze granice roditeljstva. S druge strane postoje situacije kada treba da se umešate, a to je ako dete sluša muziku koja nije primerena njegovom uzrastu, koja potiče na nasilje i ima uvredljive tekstove.

Vaša ljubav nije bezuslovna. Nikad, ali nikad ne smete reći ili napraviti ništa što bi dete navelo da pomisli da ga ne volite bezuslovno. Dete bi trebalo da zna da ga volite čak i onda kada nije pospremilo svoju sobu, čak i ako ste ljuti na njega iz bilo kog razloga. Detetu nikad ne smete reći da nije dobro ukoliko se ne ponaša na način na koji vama odgovara.

Ne pazite šta pričate. Nije stvar samo u načinu na koji ste nešto rekli, već i u rečima koje izgovarate. Sadržaj je uvek bitniji od samog tona, čak i ako galamite pazite šta izgovarate detetu i nikada ga nemojte vređati.

Ne poklanjate dovoljno vremena detetu. Ako detetu naredite da nešto napravi onda se potrudite ili da mu pomognete ili da mu objasnite kako tačno da obavi posao koji ste mu zadali. Ako želite biti dobar roditelj važno je da poklanjate dovoljno vremena i pažnje vašim mališanima.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uvek zvocate, napominjete i proveravate. Ako se većina onoga što kažete svome detetu u toku dana svodi na zvocanje, proveravanje i ispitivanje da li je nešto uradilo možda ste previše strog roditelj i pokušajte se kontrolisati što je više moguće.

Deca vas izostavljaju. Ako vas deca s vremanom počnu izbegavati i ne pričaju sa vama isto kao pre možda je to jedan od znakova da ste previše strog roditelj. Možda će deca biti poslušna i obavljati sve što im kažete i naredite, ali neće prčati sa vama o stvarima koje ih tište. Razmislite šta vam je bitnije.

Deca ne pozivaju drugare kod sebe. Deca lakše žive ukoliko su im određena jasna pravila šta smeju i šta ne smeju i to je sasvim jasno, ali ako vi većinu vremena provodite tako što kritikujete dete i podsećate ih na pravila i pred drugarima u jednom trenutku ćete primetiti da drugari vaše dece sve ređe i ređe dolaze kod vas, a to je jedan od pokazatelja da ste previše strog roditelj.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ne slušate decu. Deca su danas jasno upoznata sa svojim pravima i ona žele da kažu svoje mišljenje i to je ono što uvek treba da im dopustite. Nije važno da li se slažete sa detetom ili ne, važno je da mu dopustite da kaže svoje mišljenje i da ga vi čujete i razumete.

Dete nema vremena za igru i zabavu. Deci je pored škole, učenja i vannastavnih aktivnosti potrebno i određeno vreme za igru i to mu nikako ne smete uskratiti. Ako vreme vašeg deteta ispunite samo obavezama, ono će znati kako da se ponaša smo kroz učenje, ne i u nekim običnim situacijama.

Vi ste jedini koji imate takva pravila. Raspitajte se kod drugih roditelja o načinima na koje vaspitavaju decu, ako ste jedini koji ima tako stroga pravila možda bi trebalo bar malo da popustite.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U stanju ste da zabranite sve. Ne morate da ohrabrujete dete na nešto, ali nemojte ni da striktno branite. Radije objasnite detetu zašto nije dobro da nešto uradi, ali mu isto tako dajte slobodan izbor neka samo odluči. Napomenite mu isto tako da ako odluči da uradi nešto za šta vi niste da ćete ga pažljivo pratiti i kontrolisati jer ste zabrinuti za njegovu sigurnost.

Hladnokrvni ste. Svako vaše pravilo će dete puno lakše podneti ukoliko ste brižni i niste hladnokrvni prema njemu. Ako ste nežni, nije važno koliko ste strog roditelj i to je ono što je najvažnije u celoj priči. Postavljajte stroga pravila, ali grlite svoje dete, razgovarajte s njim, šalite se, idite zajedno u bioskop i u šetnje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar