Menu 

Veoma je važno da vaše dete od malih nogu pomaže u kući, obavlja kućanske poslove, postane odgovorno. Ali je isto tako veoma važno da dete ne postane vaša zamena i radi stvari koje bi vi trebalo da radite. Ne dozvolite da vas vaše dete vaspitava, jer jasno treba da se zna ko je odrasli, a ko dete.

U mnogim domovima širom sveta se dešava da deca i roditelji zamene uloge. Možda ne vidite ništa loše da dete pošaljete da vam donese još jedno pivo, ali nikako ne smete dozvoliti da vas nakon tog popijenog piva dete budi i šalje na spavanje u sobu ili pokriva na kauču u dnevnoj sobi.

Većina vas će nakon ovih pročitanih redova da se zgraža, uzdiše i cokće, ali treba da znate da je to veoma čest scenario u većini domova. Veoma često se zna desiti da dete na sebe prezme ulogu staratelja i vodi računa o roditelju umesto da je obrnuto. Ono što je najgore u celoj ovoj priči većina tih roditelja nisu ni svesni šta rade jer su previše zaokupljeni svakodnevnim stresom i sasvim im je normalno da se oslanjaju na sopstveno dete.

devojčica pere suđe

Možda vam ovaj primer sa alkoholom zvuči pomalo preterano, ali postoji mnogo situacija gde deca vode računa o roditeljima. Nabrojaćemo samo neke od situacija, a ukoliko se prepoznate vreme je da poduzmete nešto.

  • Ako samohrana majka svom detetu tinejdžerskog uzrasta brani da izlazi naveče sa drugarima samo da ne bi bila sama kod kuće to je jasan znak promene uloga.
  • Ukoliko dete na sebe preuzima obavljanje svih kućanskih poslova znajući da mamu boli glava jasno je da dete vodi računa o roditelju.

Život je takav da nam donosi razna iskušenja i na njih niko nije imun, ali je veoma važno da u samom startu prepoznate loše ponašanje i pokušate dete zaštiti od vaših problema. Bez obzira na to šta vas muči, pokušajte detetu obezbediti da što duže bude dete i ne dozvolite da preuzima vaše brige.

Zapitajte se šta je to što možete promeniti kod sebe pa to isto pitajte i vašu decu. Razgovarajte otvoreno o problemima, ali naglasite da ne želite da klinci zbog njih ispaštaju i preuzmu vašu ulogu jer oni nisu odgovorni za vaše postupke već obratno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar