Menu 

Jednako problematično kao i dečije bezobrazno ponašanje je roditeljsko neslaganje oko vaspitnih metoda i nesposobnost da se slože oko rešavanja problema. Evo nekoliko saveta šta da radite ukoliko se vaš partner i vi nikako ne možete naći oko vaspitavanja dece.

Mnogi parovi misle da će im roditeljstvo ići od ruke samo zato jer se vole i uživaju u zajednički provedenom vremenu. Ali, neslaganje oko vaspitavanje dece je veoma čest problem među parovima. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da ih rešite.

Baš kao i finansije i seksualni život, vaspitne metode veoma često mogu biti kamen spoticanja između supružnika. Rasprave obično nastaju zbog  toga jer svi želimo deci preneti lična iskustva i vrednosti koje smo i sami stekli u detinjstvu. Pogled na društvene norme i sisteme vrednosti varira od osobe do osobe i zato često dolazi do nesuglasica između partnera.

Oko čega se roditelji najčešće sukobljavaju?

Stručnjaci su najčešće sukobe supružnike oko vaspitanja podelili u dve grupe, a to su:

Kazne – supružnici obično na kaznu imaju različite poglede. Dok jedan roditelj kao kaznu želi koristiti odlazak u ćošak drugi se obično zalaže za fizičko kažnjavanje.

Dečije obaveze i odgovornosti – u ovom slučaju roditelji se obično vode ličnim iskustvima i onime šta su oni morali obavljati dok su bili deca. Dok jedan roditelj obično misli da jedina dečija obaveza treba da bude škola, drugi smatra da treba uključiti i obavljanje kućanskih poslova.

dreamstime_s_34914975

Napravite ujedinjeni front

Veoma je važno da pred detetom vaš partner i vi predstavljate jednu stranu, a neslaganje rešite nasamo. Evo nekoliko saveta kako da to ostvarite:

  • Izraz – „zato što ja tako kažem“ ne koristite ni kao vaspitnu metodu niti u raspravi sa partnerom. Pokušajte objasniti sve svoje misli i ubeđenja koja stoje iza vaših vaspitnih metoda i zašto mislite da je to ispravniji način.
  • Probleme nemojte rešavati dok ste besni, jer u tom slučaju sigurno nećete pravo rešenje. Pričekajte 20-ak minuta da se oboje primirite, ohladite pa onda pokušajte razgovarati.
  • Umesto da se prepirete oko svake odluke vezane za dete, podelite odgovornost. Neka mama bude zadužena za školske obaveze, a tata za one vannastavne i kućne.
  • Ne dozvolite da dete iskorištava vaša neslaganje oko pojedinih sitnica, a toga će sigurno biti što dete bude starije. Veoma je važno da detetu stavite do znanja da ste ujedinjeni.
  • Veoma je važno da se o vaspitnim metodama nikad ne raspravljate pred detetom, ma koliko da ste iznervirani. Udahnite duboko, izbrojite do deset i raspravu sačuvajte za kasnije.

Ukoliko ste isprobali sve metode, ali i dalje ne nalazite zajednički jezik, najbolje bi bilo da se posavetujete sa stručnim licem koje će vam dati jasne smernice šta da radite jer je u vaspitanju dece veoma važno da su mama i tata na istoj strani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar