Menu 

Iako većina roditelja izbegava da misli o svojoj deci kao o seksualnim bićima činjenica je da se romantična osećanja kod ljudi počinju javljati u najranijem dobu. Donosimo vam nekoliko saveta kako da se nosite sa prvim ljubavima vašeg deteta.

Prva romansa u predškolskoj dobi je veoma važan deo društvenog, emotivnog i fizičkog razvoja svakog deteta. Drugim rečima, sasvim je normalno da dete već u tom razdoblju života na neki način pokazuje svoju seksualnost. Kako sazrevaju, deca postaju svesna senzualnog osećaja povezanog sa njihovim telom, a ujedno počinju primećivati razlike u anatomiji između dečaka i devojčica.

Deca se igraju “seksualnih igara” iz puke radoznalosti i zantiželje i ona na taj način istražuju svoja tela i svet oko sebe.
Deca isto tako često veoma dramatično mogu doživeti prvu simpatiju, držanje za ručice i poljupce u obraz, a sve to ima više veze sa razvojnom znatiželjom nego sa seksualnošću. U većini slučajeva ni roditelji, a ni vaspitači i pedagozi ne znaju kako se treba ponašati prema detetu koje odjednom pokazuje zanimanje za svoje telo i oseća simpatije prema suprotnom polu.

http://www.dreamstime.com/stock-images-children-holding-hands-boy-girl-back-lighting-farm-setting-wearing-red-white-blue-image39342904

Šta reći i uraditi?

Razgovarajte sa detetom o seksualnosti. Ako o seksualnosti budete razgovarali sa detetom u najranijem dobu stavićete mu do znanja da je to sasvim prihvatljiva tema i da nema čega da se stidi. Veoma je važno da izgradite takav odnos da se dete ne ustručava da vam postavlja pitanja.

Priuštite detetu informacije primerene uzrastu. Kada razgovarate sa detetom o škakljivim temama veoma je važno da uzmete u obzir uzrast deteta i da informacije koje ćete mu dati prilagodite njegovim godinama.

Budite dobar primer. Pripazite kako se sa svojim partnerom ponašate pred detetom ili u javnosti jer ono će učiti isključivo na primeru koji mu date.

Podstičite socijalizaciju i vezivanje kod dece. Veoma je važno da se vaše dete druži sa što više različite dece i da vreme ne provodi samo sa jednim drugom. Tako će dete razviti društvene veštine od velike važnosti za buduće veze koje će imati i graditi.

Budite opušteni i pokažite interes. Pokušajte se postaviti tako da o svemu sa detetom razgovarate opušteno kao da je to nešto najnormalnije (kao što i jeste) i pokažite interes za sve što se dešava i što vaše dete u tom trenutku oseća.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-happy-boy-girl-image28920198

Šta nikako ne govoriti i raditi

Ne ignorišite i ne ismejavajte dete. Apsolutno je zabranjeno ignorisati detetovu zaljubljenost ili se na bilo koji način rugati ili ismejavati. Imajte na umu da je ono što vaše dete oseća veoma snažno i da se po prvi put oseća voljenim ne samo od strane vas nego i od druga ili drugarice.

Ne vršite pritisak na dete. Naravno da vas zanima šta vam dete radi kad vi ne gledate, ali ne preterujte sa znatiželjom i postavljanjem pitanja na tu temu. Postavite nekoliko uopštenih pitanja kao što su “gde si to naučio” ili “kako se osećaš kad ugledaš tog dečaka”.

Ne preterujte. Možda će vam se upaliti alarm kada vam devojčica od četiti godine kaže da ima “momka” u vrtiću, ali mesta panici zaista nema. Pokušajte se kontrolisati, neka vaša reakcija bude smirena, ton normalan, a ekspresija lica ni malo začuđena ili zgrožena. Na taj način detetu šaljete signal da nema čega da se stidi i da u tome nema ništa loše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar