Menu 

Buduće majke, na žalost, plaše sa svih strana i uveravaju u neke priče već vekovima. Neki mitovi o trudnoći su se održali i do dan danas. Ne dopustite da vas zavaravaju.

Doktori širom sveta se i dan danas susreću sa neobičnim zahtevima trudnica, koje su, kako se dalo zaključiti, bile pod uticajem bapskih priča. Neke priče i uverenja su i danas “na snazi”, a ima nekoliko koji se posebno ističu.

Ne smete prilaziti mačkama. Netačno. Poželjno je da vi ne čistite kutiju za pesak, zbog rizika od toksoplazmoze. (O tome više pročitajte u tekstu Da li su mačke zaista opasne za trudnice).

trudnica i crna macka u krilu

Ne biste trebali jesti ribu. Netačno. Riba je vrlo zdrava za trudnice. Trebali biste samo izbegavati onu koja ima veće količine žive u sebi i sirovu ribu. Izbegavajte krupnu ribu i radije kupujte onu iz Jadranskog mora.

Zabranjeno je jesti brzu hranu. Netačno. Brzu hranu i mesne prerađevine možete jesti, ali ređe. To inače i nije zdrava hrana, a vi ste u osetljivom periodu u kom možete imati problema sa probavom, koje ova hrana može samo pogoršati.

Ne biste trebali ležati u toplim kupkama. Tačno. Kupke, kao i saune, džakuzije i turska kupatila izbegavajte ili bilo koja slična mesta gde temperatura može da pređe 38, 39C.

trudnica spava na kaucu i odmaraTrebali biste se suzdržavati od alkohola. Istina. Mada još uvek se naučnici i doktori oko ovog spore. Neki smatraju da trudnicama jedna čaša piva ili kvalitetnog vina ne može naštetiti, već da čak može biti dobra za zdravlje.

Trudnice treba da spavaju isključivo na levoj strani. Netačno. Iako je požljeno da spavate na levoj strani, jer tako beba dobija najviše kiseonika, važnije je da spavate udobno.

Položaj bebe u stomaku vam može otkriti njen pol. Netačno. Kao što vam ni linija koja se proteže od pupka ne može otkriti pol deteta. Nema načina da to otkrijete posmatrajući stomak, mada uvek postoji 50 odsto šanse da pogodite.

Veća beba – zdravija beba. Netačno. Prosečna težina bebe je 3,5 kg po rođenju. Neka istraživanja su pokazala da bebe koje se rode krupnije imaju veću mogućnost da obole od dijabetesa i da imaju problema sa kilažom.

Hodanjem ćete “prizvati” porođaj. Netačno. Možda ćete se osećati bolje, ali nema nikakvih dokaza da ćete tako ubrzati dolazak bebe.

Tamno pivo će vam pomoći da imate više mleka. Netačno. Možda će vam pomoći da se opustite, što svakako utiče na to da mleko nadođe brže, ali to nema veze direktno sa pivom.

Strije možete definitivno sprečitinetačno. Ne postoje dokazi da bilo kakve kreme, losioni ili ulja mogu sprečiti nastanak strija. Da li će se one pojaviti zavisi od genetike, rastezivosti vaše kože. Verovatnije ćete ih dobiti ako ih je imala vaša majka ili sestra, ako nosite blizance ili veću bebu, ako se mnogo udebljate, ako imate višak plodove vode. Ipak, možete ih ublažiti i usporiti dobrom hidratacijom, vežbama i praćenjem kilaže u trudnoći.

trudnica stomak krema srce

Podizanje ruku (stvari) može da dovede do tog da se bebi pupčana vrpca omota oko vrata. Netačno. Oko 25 odsto beba ima pupčanu vrpcu omotanu oko vrata. Bebina aktivnost u stomaku i možda loša sreća, ali ne i aktivnost trudnice, mogu dovesti do omotavanja vrpce oko vrata. Veći je rizik ako je pupčana vrpca duža nego uobičajno i bebinom nesvesnom aktivnošću može doći do nesreće, a majka to ne može sprečiti. Ipak, nema mesta brizi, jer gotovo sve i jedna od ovih beba se rodila zdrava i nije bilo komplikacija pri porođaju.

Trudne žene ne bi trebale jesti slatkiše. Tačno. Sa izuzetkom čokolade. Umesto slatkiša radije se bacite na voće i na žitarice i orašaste plodove. Jedite i malo tamne čokolade. Jedno istraživanje je pokazalo da su majke koje su jele malo čokolade svaki dan dobile decu, koja su manje plašljiva, a više se smeju od šestog meseca života. Drugo istraživanje je pokazalo da žene koje jedu 300 grama čokolade sedmično tokom trećeg tromesečja imaju za 40 odsto manje šanse da razviju visok krvni pritisak (preeklampsija).

Obavezno izbegavanje svih rupa na cesti – mogu podstaći porod. Netačno. Mnoge žene veruju da je opasno ako im se u toku vožnje dogodi da naiđu na nekoliko rupa i automobil se zaljulja. Manji trzaji ovog tipa ne mogu izazvati prevremeni porođaj. Plodova voda i materica bebu štite kao da je umotana u jastuk od oblaka. Za žene su ovi trzaji svakako neugodni posebno zbog toga što mnoge teže kontrolišu bešiku, pa se male nezgode na tom polju mogu dogoditi. Naravno, opasni mogu biti padovi i saobraćajne nesreće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar