Menu 

Ako ste ikada gledali kako porođaj izgleda u filmovima i serijama mogli biste zaključiti da tokom porođaja žene samo vrište, piju malo vode i grickaju komadiće leda, što i nije daleko od istine jer  su lekari u Americi savetovali ženama da u potpunosti apstiniraju od hrane pa čak i vode tokom porođaja, ali to bi trebalo uskoro da se promeni.

Najnovija istraživanja kažu da nema nikakve potrebe da se žena odriče hrane tokom porođaja te da lagani obrok može doneti određene beneficije, naravno ako je žena zdrava i ako se prirodni porođaj odvija baš onako kako bi trebalo, bez komplikacija.

Pregnant woman sitting in bedroom with glass of water smiling

Prema istraživanju koje je objavljeno na godišnjoj konferenciji ansteziologa  rečeno je da preporuke za sptiniranje od hrane datiraju još od 1940. godine jer se tada verovalo da žena može udahnuti komade hrane i tečnost u pluća tokom porođaja što bi moglo dovesti do upale pluća. S obzirom da je anesteziologija u međuvremenu napredovala stručnjaci tvrde da više nema bojazni od ovakvih posledica.

Lekari su naveli i da se ovakav slučaj desio samo jednom između 2013-2015 godine i da je toj ženi dijagnostikovana trudnoća visokog rizika i komplikovan porođaj. Kod zdravih majki čiji porođaj ide po plani nema potrebe za apstiniranjem od hrane.

Isto tako, svaka žena koja se porodila zna da je porođaj fizički prilično naporan i da ga je teško obaviti na prazan stomak. Jedan od potpisnika studije, lekar Kristofer Harti je izjavio kako je kalorijska potreba žena koje se porađaju jednaka maratoncima koji tokom maratona piju proteinske šejkove ne bi li izdržali trku do kraja. On čak veruje da nejedenje tokom porođaja može produžiti sam proces. „Bez adekvatnih nutritivnih vrednosti telo žene počinje koristiti masne naslage kao izvor energije što povećava kiselost krvi kako kod majke tako i kod bebe, što potencijalno može ublažiti kontrakcije i produžiti porođaj, ali i smanjiti porođajnu ocenu bebe“, naglasio je Harti.

Činjenica d ne mogu ništa jesti tokom poroda ženama može stvoriti dodatni stres u cijelom tom iskustvu. U Nemačkoj osoblje porodiljama nudi velike količine vode i dozvoljava im da jedu ako žele, dok kod nas nije baš svugde takav slučaj.

7154650314_617b7b080c_z

S druge strane lekari naglašavaju da ne mogu sve porodilje jesti tokom porođaja. U tu grupu spadaju žene koje su pod većim rizikom od aspiracije među koje spadju žene sa preeklampsijom, ekalmpsijom, gojazne žene te one koje tokom poroda koriste opijate ne bi lakše podnele bolove.

Za zdrave trudnice, koje nisu imale nikakvih problema u trudnoći lagana hrana tokom samog porođaja može smanjiti stres i pružiti im utehu, ali i dati im dodatnu energiju i zato nema nikakve potrebe za izgladnjivanjem, posebno ako porođaj potraje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar