Menu 

Nekako je „lakše“ sa postporođajnom depresijom se nositi nakon što na svet donesete prvo dete, ali šta kad već u kući imate starije dete koje mnogo toga razume, vidi i zapaža? Donosimo vam nekoliko saveta kako da se nosite sa postporđajnom depresijom nakon drugog deteta.

Iako se češeće javlja nakon prvog porođaja, postporođajna depresija se dešava i nakon drugog i trećeg deteta, što sa sobom vuče više posledica jer pored bebe majka treba da vodi računa i o starijoj deci koja nesumnjivo osete promenu u maminom ponašanju.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Depresija se veoma lako može javiti i nakon što rodite drugo dete bez obzira što već znate šta da očekujete, ali pored istih onih problema koje ste imali nakon prvog porođaja kao što su nesanica, problemi sa dojenjem i slično sada imate i starije dete koje zahteva vašu pažnju i takođe doživljava velike promene u svom malom životu. Sve to veoma lako može dovesti do postporođajne depresije bez obzira na to koliko vam je lagana bila trudnoća i porođaj te koliku podršku imate od porodice i prijatelja.

Ono što treba da znate ako se nađete u ovakvoj situaciji je to da nikako ne treba da izigravate super mamu i skrivate emocije pred starijim detetom jer će potiskivanje samo doneti još gori osećaj krivice i depresije. Ako vam se plače, slobodno zaplačite, a ukoliko vas dete pita zašto plačete recite mu da mame, baš kao i deca imaju trenutke kad se ne osećaju baš najbolje i jednostavno moraju zaplakati, ali isto tako odagnajte detetu brigu i recite da to nije ništa strašno, zamolite da vas zagrli da vam bude lakše baš kao što to vi radite kad ono plače.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Iako se većina žena nakon drugog porođaja smatra iskusnijima u tom trenutku će vam možda biti neophodna veća pomoć nego posle prve bebe jer će posla sigurno biti više. Ne ustručvajte se pozvati pomoć, bake, drugarice ili patronažne sestre koje će vam se naći pri ruci. Zamolite muža da pripazi decu, a vi sebi priuštite opuštajuću kupku ili kratku šetnju. Radite stvari koje vas opuštaju i čine srećnima, a koje ne uključuju klince i zapamtite da vas ta potreba ne čini lošom majkom.

I na samom kraju ukoliko mislite da se sa depresijom ne možete izboriti sami niti uz pomoć ljudi koji vas vole potražite stručnu pomoć, to je uvek najbolja opcija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar