Menu 

Trudnoća zaista može biti jedan od najlepših, ali i najtežih perioda života ukoliko iskusite sve njene negativne strane kao što su mučnina, žgaravica, oticanje nogu, gasovi i još mnogo toga. Uprkos svemu tome ono što vas čeka nakon trudnoće može još neugodnije da vas iznenadi. Da biste se što bolje pripremili na period posle trudnoće obavezno pročitajte šta imamo da vam kažemo.

Mlade majke/porodilje nakon što prođe trudnoća i na svet donesu svoje maleno čudo ulaze u sasvim novi život koji može sa sobom doneti i mnoštvo ne baš tako lepih i ugodnih situacija. Pored očigledne promene vašeg tela, nespavanja i brige oko bebe uvek se tu nađu i “dobronamerni” komentari iskusnijih žena koji uglavnom donose više štete nego koristi.

Evo šta vas sve prema iskustvima mnogih majki širom sveta može čekati nakon porođaja.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Trudnički stomak. Iako ste se porodili još mesecima nakon može vam ostati trudnički stomak posebno ako ste se porodili na carski rez. Nemojte se previše opterećivati time, vežbajte onda kada budete stizali i kada vam lekar odobri, a s vremenom će svakako sve doći na svoje. Za početak možete nositi steznike koji će pomoći da stomačni mišići pre dođu na svoje mesto.

Umor. Sećate se onog umora za vreme trudnoće, kada ste želeli samo da spavate i da ne izlazite iz kreveta? Onaj umor koji vas čeka nakon poroda se ne može meriti s tim jer njega uzrokuje nesanica i briga oko bebe.

Mastitis. Još jedan u nizu problema koji vas može zadesiti nakon poroda jeste mastitis ili upala mlečnih žlezda koji može biti veoma neugodan i bolan. Ako vas dojke jako bole ili dobijete temperaturu odmah se javite lekaru i ne čekajte da isprobate sve narodne lekove koje vam preporučuju.

Nekontrolisana glad. Ako mislite da će glad nestati odmah nakon porođaja grdno se varate, mnoge majke su u prvim mesecima posle trudnoće nabacile još koji kilogram i to je sasvim normalno, posebno ako dojite jer dojenje poprilično iscrpljuje. Ni slučajno nemojte razmišljati o dijetema tokom tog prvog perioda jer su bebi potrebni svi oni nutrijenti koje unosite putem hrane. Jedite raznovrsnu i bogatu hranu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Noćno znojenje. Hormonalne promene kroz koje telo prolazi nakon trudnoće mogu izazvati niz neugodnih simptoma, a jedan od njih je i noćno znojenje, a o tome vam sigurno niko ništa neće reći. Noću se oblačite u lagane pidžame od prirodnih materijala, a takva neka vam bude i posteljina i kraj sebe uvek imajte čist peškir koji ćete staviti ispod glave ili će vam poslužiti za brisanje.

Bolovi. Sigurno ste milion puta u filmovima i serijama videli kako majke čim se porode mogu gotovo trčati maraton, a to nema nikakve veze sa relanošću. Ukoliko ste imali epiziotomiju sa puno šavova pripremite se na porilično jake bolove u vaginalnom podrčju još nedeljama posle. Tu su i bolovi u stomaku jer se materica vraća u prvobitno stanje, a to je propraćeno blagim kontrakcijama.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kupovina garderobe kao noćna mora. Ono što mladu majku može u potpunosti obeshrabriti jeste probavanje stare i kupovina nove garderobe. Iako su kilogrami poslednje na šta treba da mislimo kad se porodimo moramo biti iskrene i reći da većina nas razmišlja upravo o njima. Nemojte ići u kupovinu, nosite udobne trenerke, helanke i pamučne majice tokom prvih meseci, a na novu garderobu se fokusirajte tek nakon što krenete sa mršavljenjem.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Plakanje. Čak i one majke koje nisu iskusile postporođajnu depresiju sigurno su iskusile nekontrolisane napada plača za svaku sitnicu. Ne brinite to je samo kombinacija manjka sna i hormona koji divljaju.

Poseban način ishrane. Ako je jedan od razloga što ste želeli da se trudnoća što pre završi i da možete ponovno jesti omiljenu hranu koju niste smeli okusiti u trudnoći onda vas moramo razočarati, jer pikantnu hranu, sirove namirnice, mahunarke, kupusarke i još mnoštvo namirnica nećete smeti jesti ni tokom perioda dojenja jer kod bebe mogu uzrokovati probleme sa probavom i grčeve.

Bolovi u mišićima. Kao zaostavština od trudnoće mogu vam ostati i bolni mišići sa kojima se možete mučiti još dugo nakon porođaja. Probajte ih se rešiti pomoću opuštajućih kupki, obloga i masaža.

Drage buduće majke cilj ovog teksta nije da vas prepadne već da vas upozori na sve ono što vas može čekati nakon trudnoće. Baš kao što se trudnoća razlikuje od žene do žene tako se razlikuje i onaj period posle i možda ste vi baš ta koja neće imati niti jedan od ovih problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar