Menu 

Istina je da su mlade majke nakon porođaja u potpunosti posvećene svojim bebama, ali je isto tako istina da većina njih razmišlja o svom izgledu i kako je njihovo telo izgledalo pre nego što su zatrudnile. Evo kako da otkrijete da li je vaše telo spremno da počnete sa vežbanjem i dijetama nakon porođaja.

U posednje vreme većina stručnjaka savetuje ženama da sa vežbanjem počnu čim osete da mogu, ali postoji i onaj drug klan babica i lekara koji nikakav fizički napor ne preporučuju pre navršenih šest nedelja nakon porođaja, jer tada žene uglavnom odlaze na prvu kontrolu.

U principu, ako ste pre trudnoće i tokom trudnoće redovno vežbali, a pri tom ste imali prirodan vaginalni porođaj bez komplikacija onda nema potrebe da čekate ni tih šest nedelja, naravno ukoliko se osećate dobro. Naravno, ovde mislimo na isključivo lagane vežbe kao što su šetnja, istezanje, joga i modifikovani trbušnjaci. Svi preporučuju da počnete sa laganim šetnjama kojima ćete vremenom povećavati intenzitet i produživati trajanje.

2730818924_1e25b96d9a_z (2)

Ako ste pak rodili pomoću carskog reza onda bi trebalo da pričekate sa vežbanjem i ne radite ništa pre nego se posavetujete sa svojim lekarom. Rani od carskog reza je potrebno nekoliko nedelja da u potpunosti zaceli, a nakon toga je potrebno još nekoliko da se mišići ponovno formiraju da biste uopšte mogli vežbati. Ali i u slučaju carskog reza šetnja je preporučljiva jer sprečava pojavu ugrušaka i smanjuje rizik od komplikacija.

Ako tokom trudnoće niste bili aktivni, onda bi sa vežbanjem trebalo pričekati neko vreme i period babina nije baš najsjajniji da počinjete sa nekim novim rutinama i aktivnostima. Bez obzira na to kad ćete ponovno početi sa vežbanjem i koliko ste aktivni bili ranije morate znati da će vam zglobovi i ligamenti biti prilično oslabljeni još tri do pet meseci nakon porođaja i zato budite veoma oprezni tokom vežbanja da biste izbegli padove.

Najbolje bi bilo da pronađete neke grupne časove aerobika ili pilatesa sa vežbama koje su namenjene ženama koje su nedavno rodile, a ako za to nemate priliku onda se fokusirajte na vežbe za toniranje i istezanje mišića. Vežbanje je sigurno dobro, ali pripazite da prvih par meseci ne preterujete jer je telu zaista neophodno određeno vreme da zaceli i oporavi se od porođaja koji je prilično stresan za ceo ženski organizam. Isto tako u tom prvom periodu važnije je da se povezujete sa svojom bebom nego da se bavite telom.

Treba li biti oprezan kod vežbi za stomak?

Kod nekih žena se nakon poroda u trbušnim mišićima napravi procep jer se stomak tokom trudnoće rasteže i obično je potrebno između četiri i osam nedelja da se taj procep zatvori. Ako sa vežbanjem počnete pre nego što se procep zatvori rizikujete teške povrede tih mišića i zato je važno da pre nego što počnete vežbati trbušne mišiće budete sigurni kako se sve vratilo na svoje mesto.

  • Lezite na pod, kolena neka budu savijena, a stopala na podu.
  • Prste leve ruke stavite tik uz pupak, a desnu ruku polžite na natkolenicu.
  • Duboko udahnite, zatim izdahnite pa podignite glavu i ramena od poda i desnu ruku lagano pomerajte prema desnom kolenu u istom ritmu.

Na ovaj način će se vaši trbušni mišići zatezati i trebalo bi da možete osetiti taj procep u mišićima gde su se razdvojili. Ako ste osetili rascep , zakažite pregled kod vašeg lekara, a ako vam on da zeleno svetlo da možete vežbati lagano krenite sa jačanjem stomačnih mišića.

Utiče li vežbanje na dojenje?

Sve dok pijete dosta tečnosti, pre, za vreme i nakon vežbanja nema nikakve bojazni da ćete imati problema sa dojenjem. Čak i vežbe visokog intenziteta ne bi trebalo da utiču. Ipak, trebalo bi da izbegavate vežbe koje vaše dojke čine bolnima i osetljivima. Tokom vežbanja obavezno nosite sportske grudnjake koji vam daju dobru podršku.

14843338552_35b8a47ea1_z

Postoje li fizički znaci koji kažu da ste krenuli prerano?

Previše fizičke aktivnosti nekoliko nedelja nakon porođaja može uzrokovati vaginalni iscedak koji je nešto obilniji i crveniji nego što bi trebalo da bude. Ako krvarenje počne nekon što ste mislili da prestaje pozovite lekara ili babicu. Isto tako ako vas vežbe previše umaraju možda bi trebalo da prestanete neko vreme ili da smanjite intenzitet.

Koji je najbolji način da se rešite kilograma?

Najbolji način su sigurno aerobne vežbe koje povećavaju broj otkucaja srca, probajte sa brzim hodanjem, pllivanjem ili vožnjom bicikla. U slučaju ovih vežbi trebalo bi da pričekate šest nedelja nakon poroda i krenite umerenim intenzitetom. Isto tako ako prerano krenete sa dijetama to može uticati na raspoloženje i energiju kao i nakoličinu mleka. Budite strpljivi i dajte svom telu vremena da se oporavi i zaceli pa onda razišljajte o povratku u formu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar