Menu 

Jeste li čuli da se priča kako su žene pomalo zaboravne tokom trudnoće? Ljudi to ponekad simpatično nazivaju mamnezija ili trudnički mozak, a danas je na redu da otkrijemo da li je reč o mitu ili istini. Naime, u jednoj studiji koja je objavljena u Australiji „trudnički mozak“ je doveden u sumnju.

Nauka kaže da trudnoća ne donosi promene kad je u pitanju ženski mozak čak i ako se neke trudnice u tom periodu ne osećaju oštroumno kao ranije. Lekarka, Helen Christensen koja je bila na čelu istraživanja sprovedog u Australiji kaže da ukoliko ste bar jednom pročitali neki trudnički magazin ili ako ste razgovarali sa nekom trudnicom onda sigurno mislite da „trudnički mozak“ ili mamnezija zaista postoje, a postoje čak i neka naučna istraživanja koja potvrđuju manjak memorije tokom trudnoće.

S druge strane, ona dodaje da su rezulatati njihove studije pokazali da se u mozgu ne dešavaju nikakve značajne promene tokom trudnoće.

Šta uzrokuje mamneziju?

 

22370516016_217d221f55_z

U potpunosti je normalno da su žene tokom trudnoće nešto zaboravnije nego obično jer je trudnoća sama po sebi stresan period, jer slabije spavate imate mnogo obaveza i svašta vam se mota po glavi posebno ako je reč o prvoj trudnoći. Naučnici kažu da ukoliko imate manjak sna i obavljate više poslova u isto vreme sigurno nećete biti na vrhuncu kad je u pitanju pamćenje i koncentracija. Ako tome dodate hormonalne promene i nove prioritete u životu, to je sasvim dovoljno da nastaje mamnezija.

Ženski mozak tokom trudnoće treba da se nosi sa čak 15 – 40 puta više progesterona i estrogena koji utiču na sve vrste neurona u mozgu. Do trenutka kad žena krene na porođaj postoji zaista prilična količina oksitocina koji uzrokuje kontrakcije materice i podstiče telo da proizvodi mleko, a na neki način utiče i na funkcionalnost mozga. Trudnoća utiče na to šta će privući vašu pažnju, tačnije, vaš IQ se ne menja, ali prioriteti svakako da. U mozgu postoji zaista mnogo polica, a prve tri su sigurno rezervisane za teme koje se tiču vaše trudnoće i bebe. Hormoni takođe mogu uticati na određeni deo memorije i to onaj koji uključuje pamćenje gde se stvari nalaze.

Žene trudnički mozak opisuju kao kad ustanete, odete u susednu prostoriju, a u stavri nemate pojma zašto ste ustali i šta vam treba. Sa evolucijskog aspekta stručnjaci kažu da se to dešava jer je priroda to tako uredila, da se žene manje fokusiraju na sporedne stvari i brinule samo o bebi i trudnoći odnosno da im je samo to na pameti.  Mnoge trudnice većinu vremena provode razmišljajući o promenama koje će nastati u njihovom životu rođenjem bebe, kako će se snaći, da li će znati na pravi način da vode računa o bebi i to sve zaista utiče na kratkotrajno pamćenje

Kako pomoći svome pamćenju u trudnoći

Ako primetite da odjednom niste oštroumni kao ranije, na primećujete i ne pamtite stvari koje vam ranije ne bi promakle to je prvi znak da se pripremate na majčinstvo. Za početak treba da pojednostavite sve aspekte svog života jer ono što vas očekuje je još komplikovanije.

Nakon što beba stigne na svet manjak sna će sigurno doprineti tome da vam mozak ne funkcioniše na isti način kao ranije. Neka istraživanja su pokazala da žene tokom prve godine bebinog života imaju čak 700 sati sna manje nego obično i zato ne čudi što uopšte ne mogu misliti ni o čemu drugom osim na bebu i na to kada će se naspavati i odmoriti.

7154650314_617b7b080c_z

Šta možete uraditi?

Zapisujte stvari. Ako idete na pregled kod ginekologa ili pedijatra zapišite sve što biste hteli pitati lekara. Isto tako pravite liste obaveza, zapisujte sve što treba da obavite pa čak i koga treba da nazovete, pošaljete poruku ili čestitate rođendan. U tome će vam sigurno pomoći vaš pametni telefon u kome možete napraviti planer i podsetnike.

Više spavajte. Ovo vam se možda čini kao nemoguća misija, ali pokušajte se bolje organizovati. Pošaljite bebu sa tatom ili bakama u šetnju, a vi zamračite stan i odspavajte, a nakon samo nedelju dana dobrog sna mame se obično vraćaju u normalu. Nemojte previše da brinete kad je u pitanju vaša zaboravnost sve dok njome ne ugrožavate svoj ili bebin život. U suprotnom je sasvim u redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar