Menu 

Kuhinja svih arapskih zemalja je veoma slična i bazira se uglavnom na istim ili sličnim namirnicama, nema razlike niti kad je katarska kuhinja u pitanju.

Katarska kuhinja se bazira na tradicionalnoj kuhinji nomadskih plemena, što znači da se jede hrana koja se može lako poneti, riža, urme, ovce i kamile koje su vodili sa sobom u svojim putovanjima.

[one_half]Katarska ishrana je jedinstven spoj armenske, libanske, iranske i kuhinje bliskoistočnih zemalja.[/one_half]

Veoma je zastupljena riba i morski plodovi koju spremaju na sve moguće način, a od mesa, jede se uglavnom jagnjetina i meso od kamile.

Kao i kod svih naroda većinom islamske veroispovesti Katarci ne koriste svinjetinu, već samo halal meso, meso životinja koje su ubijene po islamskom zakonu.

Najpoznatije jelo im je švarma, koje sadrži grilovanu piletinu ili jagnjetinu, sa raznim sosevima umotano u tradicionalni arapski hleb.

[one_half]Poznati su  po humusu, namazu od leblebije.[/one_half]

Deserti se uglavnom spremaju od griza sa dodatkom ružine vodice, i urmi koje  su nezaobilazne. Uz slatka jela se uglavnom služi šolja arapske kafe.

I dan danas u Kataru se hrana služi i jede na specifičan način. Služi se na podu u velikim poslužavnicima, a jede se  rukama. Veruje se da konzumiranje hrane rukama nosi dobru energiju.

Ako budete gosti katarskog domaćina nemojte se začuditi ako vam on bude rukama kidao najbolje delove mesa i bacao, jer vam tim iskazuje svoje poštovanje, a vi ga uzvraćate tako što primate te komade mesa.

[one_half]Začini su tipčno arapski, kardamom, šafran, kari…[/one_half]

Nakon obroka uglavnom se služe urme i kafa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Postoji nekoliko prilično opasnih mitova u vezi najčešćih kancerogenih obolenja kod žena, dojke i jajnika koji vas mogu sprečiti da se bavite prevencijom, redovno odlazite na preglede i obraćate pažnju....