Menu 

Uprkos tome što veoma dobro znamo koliko je fizička aktivnost zdrava, pomaže nam da bolje spavamo, poboljšava rad mozga, pomaže nam da smršamo i čini nas srećnijima može biti zaista veliki izazov redovno odlaziti u teretanu, na časove aerobika ili pilatesa. Šta kad bismo vam rekli da vam je potrebno svega tri minuta nedeljno vežbe da biste bili zdravi?

Nauka kaže da vas svega 60 sekundi veoma intenzivne vežbe može učiniti zdravijima, jer to je ekvivalent za 10 minuta laganije vežbe i sve što treba da uradite da ovim intenzitetom vežbate tri puta nedeljno pa ćete konačnici dobiti 30 minuta vežbanja srednje jakog inteziteta. Ne zvuči loše, zar ne? I sigurno ne možete reći da nemate tri minuta nedeljno!

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Do ove brojke se došlo tako što su naučnici su istraživali mišićnu biopsiju te merili aerobnu izdržljivost, krvni pritisak i nivo šećera u krvi kod grupe gojaznih i fizički neaktivnih muškaraca i žena. Nakon toga su zamolili dobrovoljce da odrade desetominutnu vežbu na sobnom biuiciklu koja se sastoji od 20 sekundi zagrevanja, zatim samom vožnjom laganog intenziteta, prekidanog sa 20 sekundi sprinta i na kraju hlađenja. Volonteri su redovno vežbali tri puta nedeljno, 6 nedelja pre ponovnog testiranja.

Došlo se do zaključka da je svega 30 minuta vežbanja nedeljno koje uključuje samo tri minuta vežbe visokog intenziteta dovoljno da se primeti razlika. Kod volontera se povećala izdržljivost za 12 odsto, a krvni pristisak je bio normoalniji nego ranije. Kod muškaraca je čak zabeležena i bolja kontrola nad šećerom u krvi.

Šta da vam kažemo, više nemate niti jedan izgovor da ne vežbate jer umesto vožnje bicikla možete i trčati, samo je važno da poštujete ove savete.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. koca

    Znate sta, postujem ja nauku, ali 3 minuta dnevno, hm! Da je tako lako svi bi radili, skeptican sam. Tri minuta koliko god bilo intenzivno nece doneti rezultate. Mislim, blje je i to nego 0 minuta, ali za preve rezultate treba ipak odvojite po pola sata dnevno.

Napišite komentar