Menu 

Koristimo ga u pripremi mnogih deserata, ali ga dodajemo i pićima. Aromatični rum zaista može promeniti recept na bolje, ali i mnoga pića. Pravi je princ poslastica.

Rum koji koristimo u kulinarstvu obično ima dodate razne začine, a ponekad i karamele. Većinom je tamniji, ali je baziran na zlatnom rumu. Neke jeftinije varijante imaju dodatu boju karamele. Od začina u aromatični rum dodaju se: cimet, ruzmarin, biber, anis, …

Istorija ruma

Inače, rum se dobija od nusproizvoda šećerne trske, melase i soka sećerne trske procesom fermentacije i destilacije. Ovo alkoholno piće sazreva obično u hrastovim bačvama, pre punjenja u boce.

Za pripremu koktela se obično koriste svetli rumovi, a zlatni i tamni se konzumiraju kao alkoholna pića bez dodataka. U kulinarstvu se obično koriste aromatični rumovi, a postoje i premijum rumovi koji se služe sa ledom kao žestoko piće.

rum cokolada cvece

Poreklo mu je vezano je za Karipska ostrva – još od XVII veka  proizvode ga na Kubi, Barbadosu i Jamajci.

Nakon destilacije rum je obična bistra, bezbojna tečnost. Kvalitet mu se poboljšava kako sazreva, kako godine prolaze. Najbolji je onaj rum koji se čuva, koji sazreva u hrastovim bačvama koje su spaljene iznutra. Tako on dobija najbolju zlatno-žutu ili tamno smeđu boju – na prirodan način. U većini drugih posuda ostaje bezbojan, pa ga proizvođači boje bojom karamele. Ali, i ta boja se dobija prženjem šećera, pa se može reći, da je rum, u većini slučajeva potpuno prirodno alkoholno piće.

Inače, neki od najpoznatijih koktela na svetu kao što su Mojito, Cuba Libre, Daiquiri u osnovi imaju rum.

Takođe, sve češće se na tržištu susrećemo sa rumovima obogaćenim raznim ekstraktima i voćem. Njihova popularnost raste, pa kvalitetan čisti rum pada u senku.

rum kolaci

Aromatični rum, koji ćete koristiti za pripremu deserata, ali i kao dodatak koktelima i toplim zimskih napicima možete napraviti i sami. Za osnovu vam treba, naravno, rum. Birajte neki svoj omiljeni ili obični beli. Nema potrebe da kupujete neki skupoceni, jer će ionako ukus biti obogaćen pravim začinima. Kombinacije začina možete birati sami, a mi vam donosimo jedan predlog.

Aromatični rum – recept:

  • 1 boca od 750 ml ruma
  • 1 štapić vanile
  • 1 komad korice narandže dug oko 7,5 cm (uklonjen beli deo kore)
  • 1 štapić cimeta
  • 4 karanfilića
  • 6 zrna bibera (crnog)
  • 1-2 kolutića svežeg đumbira
  • Mleveni oraščić

zacini razni

U teglu stavite začine, pa ih prelijte rumom. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 2 dana. Posle toga probajte, a ako želite da ukusi budu malo jači ostavite da stoji još jedan dan. Procedite, pa spakujte u bočice.

Vi ne morate da sledite ovaj recept u potpunosti, neka vam on bude smernica. Odredite sami omer začina i dodatke po svom ukusu.

Pročitajte i recept – Rum keksići sa čokoladom.

Recept
Ime Recepta
Aromatični rum – princ poslastica
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 14 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar