Menu 

Ako ste novopečena mama sa sigurnošću možemo tvrditi da vam je trenutno jedna od najvećih briga ima li vaša beba dovoljno mleka i kako da pospešite produkciju mleka u dojkama. Jesmo li u pravu? Ako klimate glavom onda čitajte dalje jer vam otkrivamo namirnice zbog kojih će vam produkcija mleka biti povećana.

Supa. Topla domaća supica pozitivno utiče na produkciju mleka pošto ima isceljujuća svojstva za ceo organizam. Prvo što treba da pojedete kad se vratite iz porodilišta je topla domaća supa i jedite je u što većim količinama i to posebno pileću. Ukoliko ne jedete meso dobra zamena može biti  supa od sočiva, posebno ako kao bujon budete koristili miso.

4218301915_f1d9e02bae_o - kopija

Zobena kaša. Većina običnih žena ali i nutricionista kažu da ukoliko svaki dan pojedete jedan tanjir tople zobene kaše, produkcija mleka će se znatno povećati. Neki to povezuju sa velikom količinom gvžđa u zobi što sigurno može pomoći. Zob možete jesti u obliku tople kaše, u keksima ili kao pahuljice za doručak.

Semenke susama. Veoma su bogate kalcijumom koji je sjajan za povećanje količine mleka u dojkama. Iako ih je u ove svrhe najbolje jesti mlevene u prah, čak i one na vašem pecivu će biti od koristi. Najbolje bi bilo kad biste mogli nabaviti tahini pastu koja je napravljena upravo od ovih semenki.

Peskavica. Ovo je biljka koja je jedna od glavnih sastojaka svih čajeva za dojilje. Iako dokazano povećava količinu mleka za svega nekoliko dana, postoje žene koje ne bi trebalo da je koriste. Ako imate astmu ili određene alergije, peskavicu bi trebalo da preskočite. Takođe, ukoliko imate problema sa štitnom žlezdom ili ako koristite lekove za razređivanje krvi trebalo bi da se posavetujete sa lekarom pre nego je koristite za mleko.

990802343_0bb8ea9378_z - kopija

Urme. Ovo slatko voće neguje i podržava zdravlje krvi što automatski pospešuje produkciju mleka. Urme možete jesti u supama, ali ih možete dodati u smoothije, od njih pripremati ukusne vegetarijanske poslastice.

Voda. Hidratacija je sigurno jedan od najboljih načina da pospešite količinu mleka u dojkama pored dobre i izbalansirane ishrane. Pored sebe uvek imajte flašu sa vodom koja će vas podsećati da treba da pijete vodu u što većim količinama. Pokuašjte se navići da pijete vodu svaki put kad dojite bebu. Iako neki od ovih prirodnih lekova kod nekih neće delovati, važno je da ih i dalje možete jesti jer sigurno ne šteta vam ni bebi. Ako ste jako zabrinuti zbog količine mleka, obavezno se obratite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar