Menu 

Porođaj je sigurno najlepši trenutak života svake majke, ali isto tako i jedan od najtraumatičnijih. Upravo iz tog razloga mi vam donosimo savete kako da porod učinite boljim i lepšim iskustvom.

U većini gradova našeg regiona žene još uvek nemaju pravo izbora kad je u pitanju porođaj. Ne mogu birati kojim putem žele da se porode, u pojedinim bolnicama prisutvo partnera na porođaju se masno naplaćuje kao i epiduralna anestezija. Ako imate mogućnost izbora i kontrole nad svojim porođajem evo nekoliko saveta koji će vam biti od velike koristi.

 

Ni jedna majka ne bi trebalo kroz porođaj da prolazi sama bez poznatog lica. Istraživanja su pokazala da je ishod porođaja i za mamu i za bebu mnogo bolji ukoliko je majka imala nekoga pored sebe za vreme trudova i samog porođaja, čak i ako su postojale komplikacije.

Prema istim istraživanjima dokazano je da podrška na porođaju smanjuje potrebu za lekovima.

Trudovi mogu trajati dugo i u tom slučaju veoma je važno da imate nekoga pored sebe. To ne mora biti vaš suprug, ali mora biti neko kome beskrajno verujete, ko je upoznat sa procesom porođaja i ko je upućen u sve vaše želje.

Nakon što ste pronašli idealnog partnera koji će vam biti podrška evo šta još treba da znate.

Akupresurne tačke

Pre poroda se dobro informišite i saznajte koje su to akupresurne tačke čijim masiranjem ćete olakšati trudove. Neka vaš partner sve dobro nauči, ako treba odštampajte sve na papiru i spremite u torbu za bolnicu.

Vežbajte disanje

Disanje tokom porođaja je veoma bitno i pomaže majkama da se ospuste i budu fokusirane, bez napada panike i nervoze. Pre poroda odlazite na kurseve disanja ili jednostavno koristite disanje koje ste naučili na časovima joge.

Tehnike protiv bolova

Postoji nekoliko kratkih, ali vrlo efektnih tehnika koje pomažu pri olakšanju bolova i otvaranju karlice tokom poroda, a za to su vam obično potrebne lopte za vežbanje pilatesa pa se obavezno raspitajte da li ih u vašem porodilištu imaju. U ovome vam mogu pomoći i određeni joga položaji (Zašto je joga važna tokom trudnoće).

Napravite plan

Plan poroda je veoma važan ako ne želite da vam jedini položaj zavreme poroda bude na leđima što je dokazano najgori položaj za trudnice. Informišite se i saznajte u kom položaju bi najradije voleli da se porodite i koje bi položaje želeli probati. Podelite svoj plan sa partnerom i babicama.

Ragovarajte o položajima poroda sa babicama

Tipični položaj za vreme poroda, onaj na leđima, je sigurno jedan od najtežih i dokazano je da značajno sužava karlični otvor  (za 10%), to nikako nije ono što nam je potrebno za vreme poroda i zato razgovarajte sa medicinskim osobljem možete li vi odlučiti u kom položaju želite da se porodite ili o tome odlučuju oni.

Saznajte koja su vaša prava kao pacijenta

U većini slučajeva žene kad odlaze na porod uopšte nisu upoznate kako se obavljaju porođaji u toj bolnici. Raspitajte se šta možete šta ne možete i koja su vaša prava kao pacijenta. Ne ustručavajte se pitati babice i lekare sve što vas zanima i ne dozvolite da se vaša pitanja ignorišu.

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Jasmina Bxyz

  naravno da ne. bila sam totalno samo objekat koji treba da rodi dete, bez da ga ista pitaju. samo se naredjivalo (da ne gresim dusu, neki jesu bili ljubazni i pazljivi). niko me nije pitao za bilo sta – ni da li ce da ‘suncaju’ bebu zbog fizioloske zutice, ni koju vakcinu prima, ni da li zelim baby friendly, a boz sacuvaj da neko od mojih prisustvuje porodjaju. nase zene se poradjaju pred strancima (doktorima, sestrama), bez ikog svog. kad ih uhvati strah i bespomocnost od bolova, cesto ce dobiti ‘ajde, bre, sta se prenemazes…’ i slicno. ok, ja sam se porodila u neko drugo vreme. danas bi to ipak trebalo biti malo drugacije

 2. Mirela Secerbegovic

  strasno :(

 3. Dajana Skelac

  2.trudnoća 13 sati u rađaoni,3.trudnoća 14,5 sati u rađaoni…nisu mi dali ni kapi vode niti mi dozvolili da siđem i odem na wc…na kraju završila na carskom rezu svih 5 trudnoća…strašno za ispričati a kamoli za doživjeti…sada mi je kćerka trudna i užasavam se od pomisli šta je čeka na porodu u Vinkovačkoj bolnici

 4. Nada Kulic-Ostojic

  bilo bi dobro da ta mogucnost postoji na cujelom svijetu jer to je porod od onog ko se poradja a ne od onog ko podpomaze ali nazalost to jos u predjelima bivse jugoslavije ne postoji ,mozda u sloveniji ,zalosno kako se u nasim predjelima medicinsko osoblje ponasa prema pacijentima

 5. Sunshine Accessorize

Napišite komentar