Menu 

Gotovo sve vrste orašastih plodova su veoma dobre za ljudsko zdravlje, a mi vam danas otkrivamo lekovita svojstva nekih od njih za koja možda niste znali.

Sve vrste orašastih plodova ne sadrže holesterol i bogate su omega 3 masnim kiselinama, a ostale prednosti zbog kojih treba da ih jedemo su prevencija raznih bolesti, usporavanje procesa starenja i preko potrebna energija. Uživajte u raznim vrstama orašastih plodova kad god imate priliku, a evo i zašto.

dreamstime_s_33823006

Bademi

Kalorijska vrednost badema je 7 kalorija i 0,6 g masti po bademu, što na 30 g dođe otprilike oko 160 kalorija i 14 g masti.

Istraživanja su pokazala da bademi sadrže antioksidant koji se zove alfa-tokoferol vitamin E,  koji štiti ćelije i tkivo od oštećenja uzrokovanih kancerogenim obolenjima.

Kestenje

30 g kestenja sadrži svega 40 kalorija jedan gram masti, sadrži visoke količine kompleksa ugljikohidrata. Pečeno kestenje energiju drži na zavidnom nivou i održava zdravim nervni sistem.

dreamstime_s_26592794

Lešnici

Orašasti plodovi koji su nam omiljeni u kombinaciji sa čokoladom sadrže 178 kalorija i 17 g masti na 30 g. Veoma su bogati zdravim mononezasićenim mastima koja inače nalazimo u maslinovom ulju. Sadrže poprilične količine mangana, minerala koji se povezuje sa usporavanjem procesa starenja.

Kikiriki

Iako se puter od kikirikija ne preporučuje u velikim količinama kikiriki je poprilično zdrava namirnica. Sadrži 161 kaloriju i 14 g masti na 30 g plodova. Iako zvanično spadaju pod mahunarke većina ljudi ih ubraja među orašaste plodove pa smo ih i mi svrstali upravo tu.

Kikiriki je bogat proteinima više nego bilo koji drugi orašasti plod, ima veoma nizak glihemijski indeks što može pomoći pri lečenju dijabatesa tipa 2.

Pistaći

30 g ovog ukusnog ploda sadrži 160 kalorija i 13 g masti, a tolika količina pistaća sadrži jednake količine kalijuma kao jedna narandža. Kalijum je poznat kao mineral koji utiče na dobru probavu i još bolju mišićnu funkciju.

Sledeći put kad budete kupovali pistaće izbegavajte one plodove crvenkaste boje jer su obojeni veštačkim bojama, dok su oni zeleni svoju boju dobili prirodnim putem od hlorofila.

dreamstime_s_34425898

Orasi

Orasi su orašasti plodovi koji se na našem području sigurno najviše koriste, a njegova kalorijska vrednost je na 30 g jezgra oraha dobijete 190 kalorija i 18 g masti. Veoma su bogati alfa-linolenskom kiselinom kao i omega 3 masnim kiselinama koji pospešuju zdravlje mozga i umanjuju upalne procese u organizmu.

Neka vam orašasti plodovi budu prvi na listi zdrave užine i umesto industrijski prerađenih grickalica, glad između obroka utažite upravo njima.

Piši!
Širi dalje!
23 komentara
 1. Marijana Jakic-Draganov

  volim sve orasaste plodove

 2. Ina Erovic

  ljesnike obozavam <3

 3. Tatjana Bankovic

  uzimati

 4. Tatjana Bankovic

  zdravo i korisno,ali ne previse

 5. Dragan Ercegovcevic

  E da,treba grickati sve sto je lepo i korisno .. :)

 6. Milan Kosanovic

  Ni bademi nisu loši…za nas Ličane bili su lješnjaci najdostižniji :)

 7. Dragan Ercegovcevic

  Orasi su ipak naj korisniji …

 8. Aleksandra

  Sve. I još poneke, samo ove skuplje malo ređe, ali nađe se koji dinar i za njih.

 9. Milan Kosanovic

  Sve do kojih dođemmmm

 10. Kraljevacke Vesti Kraljevackevesti

  Struktura jezgra oraha je naslicnija ljudskom mozgu. Samo treba znati ,,procitati,, prirodu!

 11. Andja Momcilovic

  sve.

 12. Ferida Rasidovic

  Badem, orah, ljesnik

 13. Romana Lilic

  Sve bas sve

 14. Nada Radic

  Svega pomalo a najviše bademe, naravno sirove.

 15. Зоран Павловић

  Lešnici, bademi….

 16. Renata Deković

  sve jer su super!

 17. Tanja Pejinov

  Orasi-domaci,brazilski,indijski,bademi

 18. Visnja Torbar

  svi su fini…

 19. Aleksandar Mit Tanja

  Badem, pistać, indijski orah, lešnik

 20. Alma Zic Marjanovic

  Pistaće, lešnike i bademe :)

 21. Mujedin Zerina Dogic

  Ljesnjak

 22. Eva Nedelkova

  volim sve orahi…. :-)))))

Napišite komentar