Menu 

Postavljate li si vi ovo pitanje svaki put u ovo doba godine? Ako tokom svakih praznika potrošite vuiše novca nego što ste planirali možda bi mogli da pročitate i primenite neke od naših saveta koji će vam pomoći da krajem januara ne ostanete potpuno praznih novčanika.

Kupovina poklona za najmilije, priprema porodičnih ručkova i odlasci na raznorazne novogodišnje i božiće zabave su popriličan udar na kućni budžet i zato je veoma važno kako trošite novac tokom praznika. Mi imamo nekoliko veoma korisnih saveta koji će vam pomoći da potrošite manje nego obično.

Napravite plan. Ono što vam je potrebno da uštedite novac jeste budžet. Sazovite porodični sastanak, saberite sva vaša primanja i odredite tačan budžet za poklone i zabave. Veoma je važno da ne prelazite granice budžeta i da ga poštujete kako vi tako i ostali članovi porodice.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Izbacite skupe navike tokom prznika. Da biste uštedeli novac za poklone i praznike pokušajte štedeti tako da se tokom decembra odreknete izlazaka, odlazaka na kafu, večeranja po restoranima, bisokopa, pozorišta i svega onoga što vam čini zadovoljstvo, ali i puno košta i bez čega realno možete mesec dana u godini.

Napravite listu poklona. Poklone kupujte samo najbližim prijateljima i članovima porodice. Napravite listu ljudi za koje smatrate da zaslužuju poklon i izostavite kolege sa posla sa kojima ste “zdravo za zdravo”, dalje članove porodice sa kojima se čujete jednom godišnje i poznanike.

Budite kreativni. Ove godine neka vaš fokus bude na nešto ličnijim, ali jeftinijim poklonima. Birajte one sitnice za koje znate da bi mogle obradovati vama drage osobe. Poklanjajte knjige, omiljene slatkiše, a možete sami izrađivati poklone. Napravite keksiće, pekmez, narežite CD sa omiljenom muzikom, ispletite šal. Ponekad samo ta pažnja puno više vredi od nekog skupocenog parfema ili komada garderobe.

Smanjite očekivanja svoje dece. Sa klincima ove godine napravite dogovor i recite im da za poklon požele samo jednu stvar koju najviše žele, umesto više manjih.

Smanjite dekoraciju. Kad je u pitanju dekoracija, neka tema ovogodišnjih praznika bude minimalizam. Ne preterujte, okitite jelku, a za prazničnu trpezu odaberite jednostavnu centralnu dekoraciju. Posebne šolje, čaše i tanjiri zaista nisu neophodni. Mnoštvo ideja za dekorisanje pronaći ćete u našoj rubrici Uradi sam praznici i proslave.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uštedite na dočeku nove godine. Ako je ove godine vaš red za organizaciju dočeka to ne znači da treba da prekoračite budžet, samo budite mudri. Umesto da sve troškove hrane i pića snosite sami, napravite zabavu tako da sve svoje goste obavežete da donesu nešto za jelo ili piće. Svakom dajte određen zadatak i na taj način ćete zaista mnogo uštedeti.

Ne kupujte svežu jelku. Nemojte davti novac na sveže usečenu jelku koju ćete baciti nakon svega nekoliko dana. Iskoristite staru veštačku jelku samo je sovežite sa nekoliko komada novog nakita.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Volontirajte. Praznici su vreme davanja i zato ove godine uvedite porodičnu tradiciju da tokom ovih meseci pomažete onima kojima je to najpotrebnije. Zajedno sa decom odaberite garderobu i igrače koji vam više nisu potrebni i odnesite u Crveni krst ili u prihvatilište za decu bez roditeljskog staranja. Ovo vam neće uštedeti novac ali će svakako učiniti da se osećate bolje i ispunjenije tokom praznika.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar