Menu 

Preko dve trećine naše planete je pod morima i okeanima i zato uopšte ne čudi što su ljudi pronašli mnoštvo zaista korisnih načina kako da iskoriste slanu vodu. Mi vam otkrivamo samo mali deo njih.

Slana voda se može koristiti zaista na mnogo načina u domaćinstvu, od čišćenja pa do ublažavanja nekih zdravstvenih stanja. Mi ćemo vam pokušati otkriti što više njih.

U domaćinstvu

8217588277_e2ba3c9eaf_z

Za čišćenje vaza. S vremenom se unutar vaza za cveće nakupi mnoštvo prljavština, a da ih efikasno operete pomoći će vam slana voda. Sipajte slanu vodu u vazu, brzo promućkajte, a zatim isperite sunđerom.

Oživite stare metle. Da biste vratili u život stare istrošene metle. Jednostavno namočite metle u kantu sa slanom vodom i ostavite tako 2-3 sata. Nakon toga ostavite da se suše na vazduhu.

Za mrlje na emajlu. Ako ste primetili mrlje na vašem omiljenom posuđu, jednostavno u šerpe sipajte vodu i ¼  šolju soli, ostavite preko noći da se namače. Ujutro stavite posudu na šporet i ostavite da slana voda prokuva, ostavite da krčka 10 minuta, Sklonite sa šporeta, izlijte vodu i iperite šerpu.

Za ubijanje neugodnih mirisa u frižideru. U frižideru se, ma koliko ga često čistili, mogu uvući neugodni mirisi koje je kasnije teško istrebiti. U tome će vam pomoći slana voda. Sve što treba da uradite jeste da prebrišete frižider slanom vodom, a zatim kuhinjskim ubrusima.

1660273174_dbaf6a674e_z

Zdravlje, lepota i moda

Ublažava rekaciju od otrovnog bršljana. Ako ste došli u dodir sa ovom nezgodnom biljkom i sad vas jako svrbi onda obavezno iritirani deo tela namočite u slanu kupku i odmah ćete osetiti olakšanje.

Uklonite mrlje od dezodoransa. Sipajte 4 kašike soli u litru vrele vode, zatim sunđer umočite u vodu i njime istrljajte mrlje i trljajte dok mrlja ne nestane, a neće biti porebno puno trljanja.

Za zubobolju. Ako vas boli zub pokušajte grgljati slanu vodu, a ova otopina može polsužiti i kao vodica za ispiranje usta.

2355042919_82b135ec6b_z

U kuhinji

Produžite vek mleku. Da bi mleko duže ostalo sveže, dodajte mu prstohvat soli. Jeste li znali za ovaj trik?

Da se kuvano jaje lakše guli. Ako jaje budete kuvali u slanoj vodi, lakše će se guliti.

Za konzervisanje voća. Ako želite da voće poput jabuka i krušaka duže ostane sveže, namočite ih u slanu vodu, obrišite i osušite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar