Menu 

O komadićima iskorišćenog sapuna i ne razmišljamo, bacimo ih u kantu i zamenimo novim. Ali, u vremenu štednje, treba razmisliti i o drugim idejama i predlozima.

Komadiće iskorišćenog sapuna nikada ne mojte bacati. Čuvajte ih u platnenim vrećicama ili limenim kutijicama ili, čak teglicama. Ako ih držite otvorene u kupatilu divno će mirisati. A te komadiće, kada ih se nakupi previše, uvek možete iskoristi na vrlo korisne načine.

Najjednostavniji novi sapun

komadici sapunaPravljenje sapuna je obično malo komplikovaniji proces, ali ovaj što vam mi predlažemo je zaista jedan od najjednostavnijih. Dve šolje narendanih komadića sapuna stavite u šerpicu i pokrijte ih vodom. Ostavite tako 24 sata – povremeno promešajte. Nakon 24 sata stavite šerpicu na šporet da zakuva, pa sklonite sa vatre i dodajte 1 kašiku biljnog ulja na svaku šolju “supe od sapuna”. Mešavinu sipate u kalupe (ali i presečeni tetrapak od mleka je dobar za ovu namenu) i ostavite da se stvrdne. Možete ih posle rezati na manje sapune, ali ih ostavite na sobnoj temperaturi dve sedmice pre upotrebe.

Tečni sapun

A da biste napravili tečni sapun, usitnjene komadiće sapuna pomešajte sa glicerinom, pa otopite u mikrotalasnoj rerni. Ostavite da se malo ohladi, pa sipajte u bočice.

Prašak za veš

Biće vam potrebni komadići, narendani, starog sapuna, soda za pranje (natrijum karbonat) i boraks.

sapun i pranje

Narendajte komadiće sapuna i ostavite sa strane. Pomešajte 3 šolje sode za pranje i 3 šolje boraksa. Dodajte u smesu 1,5 šolju narendanog sapuna. I osnovni prašak za veš je spreman. Sada možete dodati i sodu bikarbonu, koja dobro osvežava odeću i eterična ulja (par kapi), za miris. Čuvajte detrdžent u plastičnim, zatvorenim posudicama. Koristite 1/8 ili 1/4 šolje detrdeženta po pranju.

Još ideja

Komadiće sapuna možete pakovati u platnene vrećice ili stare najlonke, pa okačiti  na tuš pod direktan mlaz ili kada punite kadu toplom vodom. Takođe, stari krojači su koristili sapun umesto krojačke krede. Zanimljivo, zar ne?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar