Menu 

Praznične zabave i večere sa puno ljudi su pravi mali rasadnik tvrdokornih mrlja koje je poprilično teško oprati. Evo nekoliko načina kako da se rešite mrlja tokom praznika.

Na vašu svečanu trpezu ste stavili novi beli stolnjak, obukli ste divnu svetlu haljinu koja je koštala bogatstvo, a onda je neko prosuo crno vino? Ne čini se kao baš najsrećniji scenario, ali ne očajavajte za sve postoji rešenje.

Otkrivamo vam kako da vam večera prođe bez mrlja i stresa.

dreamstime_s_7902267

Umak od pečenja

Negativna strana ukusnog mesnog pečenja sa umakom je što će se često dodavati po stolu i mogućnost mrlja je velika. Ovih mrlja ćete se rešiti tako da sa tkanine, krpom skinete što više umaka, a nakon toga utrljate malo tečnog deterdženta direktno na mrlju pa namočite tkaninu preko noći u toploj vodi. Sledećeg dana operite tkaninu u mašini za pranje veša na nešto višoj temperaturi.

Čokolada

Na mrlje od čokolade takođe nanesite deterdžent, pa stavite stolnjak/odeću da se pere na visokoj temperaturi. Slobodno koristite i sredstvo za mrlje koje ne uništava boje.

Bobičasto voće

Umaci i kreme na bazi bobičastog voća su prava noćna mora za svaku domaćicu. Rešićete ih se tako da sve ostatke hrane sastružete sa tkanine i tkaninu namočite u mešavinu jedne kašike belog sirćeta, pola kašike tečnog deterdženta i litre vode. Ostavite da se tkanina namače 15 minuta, a nakon toga operite u veš mašini.

dreamstime_s_7548402

Vosak

Mrlje od voska ćete puno lakše skinuti ako ih prvo stvrdnete uz pomoć kockice leda, a zatim nožićem sastružete sve ostatke koliko je moguće. Preko i ispod mrlje nakon toga stavite papirni ubrus i pritisnite toplom peglom i držite tako dok papir ne upije sav vosak iz tkanine.

Nakon toga ostatke masti na tkaknini operite detrdžentom, a kasnije i u veš mašini.

Crveno vino

Mrlju prvo posušite čistom krpom, zatim utrljajte hladnu vodu ili bezbojni alkohol i isperite sa sirćetom ili kiselom vodom. Ako tkanina nije previše delikatna na mrlju možete staviti malo soli, ostaviti nekoliko minuta pa mrlju isprati ključalom vodom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar