Menu 

Puna vam je bašta mrkvica, cvekle, peršuna, krompira? Ovo korenasto povrće možete jednostavno sačuvati i sveže tokom zime. Saznajte kako.

Uskoro će doći vreme da povadite svo korenasto povrće iz zemlje i da ga sačuvate na neki način za predstojeći hladni period. Pored zamrzvanja, pesta, mlevenja i pravljena sokova, korenasto povrće možete sačuvati i celo.

Prvi koraci

Berete ga što kasnije moguće, ali ipak pre prvog mraza. Naime, hladno vreme podstiče povrće da “nagomilava” veće količine skroba i šećera i zato mogu duže da izdrže i van zemlje, a da ne istrunu. Savet koji takođe trebate poslušati je da povrće berete dok je zemlja što suvlja, da bi imalo što manje vode i da biste ga tako lakše i duže sačuvali.

Povrće koje ćete čuvati na ovaj način mora biti što zdravije, bez packica i tragova crvića. Očistite rukama ili uz pomoć četkice višak zemlje, ali nipošto ne perite povrće. Bitno je da na njemu ostane tanki sloj zemlje i prljavštine. Ako ste ubrali povrće iz vlažne zemlje, ostavite ga prvo da se osuši u potpunosti.

Kod mrkvica, peršuna, paškanata i sličnog povrća odsecite vrh, “peruške”, ostavite samo 2-3 cm. Ukoliko ovo ne uradite povrće će ubrzo postati sluzavo i brzo će istrunuti.

Pakovanje u kutiju – odlaganje

Potrebna vam je kutija koja nema prevelike rupe, kroz koje bi se glodari mogli provući. Ali, treba da ima rupice zbog ventilacije. Ukoliko koristite plastičnu kutiju morate na njoj napraviti nekoliko rupica (na poklopcu i na dnu).

Korenasto povrće možete čuvati u pesku, piljevini ili, čak, mahovini. Najčešće se koristi pesak, a poželjno je da bude malo vlažan.

povrce pesak

http://www.gardenista.com/posts/winter-root-vegetable-storage

U kutiju prvo na dno stavite sloj peska (ili piljevine), stavite sloj povrća (pazite da između njih ima obavezno razmak, jer ako se budu dodirivali postoji mogućnost da brže strunu). Pospite, u potpunosti ih pokrijte novim slojem peska. Nastavite sa slojevima (pesak, povrće, pesak) dok ne ispunite celu kutiju. Stavite poklopac i ostavite na hladnom mestu (sa temperaturom od 1 do 7C). Potrudite se da pronađete mesto u kojem se i tokom dana i tokom noći temperatura ne menja drastično, neka bar varira od 1 do 7C.

Na ovaj način možete čuvati mrkvu, koren peršuna, paškanat, cveklu, krompir i slično korenasto povrće. Crveni i beli luk čuvate ispletene u vencima – pogledajte detaljnije u videu – .

Kako vi čuvate korensto povrće tokom zime?

 

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Mijo Radic

  sa tom korpom nekse pobrine DUŠKODUGOUŠKO

 2. Nada Škorić-Plos

  ja ih dam jednu do druge u malo veću najlon kesu.Zalepim jedno dva tri puta.stavim u gajbicu i tako stoji skoro celu zimu.Malo ih pregledam i ako vidim da oće da trule njih pre upotrebim.Probaj te videćete da je super i bez velikog truda..Bolje su ovako izgledaju sveže….Pozdrav svima…

 3. Attila Zillich

  Dejane a ako nemas avliju sta treba tada raditi ?

 4. Vamoš Brankica

  Da,kada sam bila mala u trapu su drzali bakini,a ja ocistim i u zamrzivacu drzim.

 5. Dejan Vitorovic

  Može i napolje, obloži se zemljom preko slame i, to su zvali trap!

 6. Andrijana Petrovic

  Ja se secam kad sam bila mala da su moje bake stavljale u pesak pa u podrum i dugo dugo su bili svezi.

Napišite komentar